A Jobbik nem engedné az önkormányzati cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását

2019-01-02 11:05

A Jobbik minden önkormányzati képviselőjén keresztül kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál ne alkalmazzák a rabszolgatörvény azon szakaszait, amelyek a túlóra, valamint a munkaidő keret emelésére vonatkoznak – jelentette ki Hegedűs Lórántné Varga Zoltán Péterrel, a Jobbik Pest Megye Közgyűlésének képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hegedűsné elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok munkavállalóit szeretnék megvédeni azoktól a káros hatásoktól, amelyeket a rabszolgatörvény életbe lépése lehetővé tesz.

A jobbikos politikus szerint nem igaz az a kormányzati álláspont, hogy a rabszolgatörvénnyel növelhető a gazdaság teljesítőképessége, ugyanis a magas túlóraszám miatt csökkenni fog a dolgozók munkájának a minősége.

„Éppen az eredményes és jó munka az, ami megkérdőjeleződik ilyen káros törvények életbe lépésekor” – fogalmazott a képviselő.

Varga Zoltán Péter a Jobbik önkormányzati kabinete által kidolgozott előterjesztéstervezetről tájékoztatta a sajtó munkatársait, amit minden olyan önkormányzatnál be szeretnének nyújtani, ahol a párt képviselteti magát.

Az előterjesztés legfontosabb céljai, hogy az idén decemberben vitatott körülmények között elfogadott rabszolgatörvényt a települések tulajdonában álló gazdasági társaságok ne alkalmazhassák.

A Polgári Törvénykönyv lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy a 100 százalékban tulajdonolt cégeik ügyvezetését utasítsák arra, hogy ezt a törvényt ne alkalmazzák.
Nyilván más, a településen működő társaságokkal ezt nem tehetik meg, azonban az előterjesztés tartalmaz egy olyan javaslatot is, ami arra kéri ezeket a magántulajdonú gazdasági társaságokat, hogy ne alkalmazzák ezt a jogszabályt.
Ezen túlmenően egy olyan javaslatot is benyújtanak, aminek értelmében a települések önkormányzatai felkérnék a körzetben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy tejesszenek az országgyűlés elé egy olyan javaslatot, ami a ma még hatályos munkatörvénykönyvét állítja vissza, azaz nem engedi hatályba lépni a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslatot.
A Pest megyei önkormányzatnál már a mai napon benyújtják az előterjesztést és kezdeményezik a rendkívüli ülés összehívását.

alfahir.hu - jobbik.hu

Több mint 800 ezer ember hagyta el az országot, mert az Orbán-kormány alacsonyan tartja a béreket, a kivándoroltak helyére pedig ukránokat, törököket telepítenek.
A kétes hátterű, több esetben nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő letelepedési kötvényes migránsok ügye után a Fidesz újabb botrányos bizniszbe keveredett.

2019 május