Híreink

A Jobbik nem hagyná, hogy a nyugdíjasoknak húsvét után is böjtölnie kelljen

2019-04-25 11:49
-A +A
Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta föl a figyelmet, mennyire elharapódzott a nyugdíjas-szegénység Magyarországon a Fidesz 2010-től tartó regnálása óta. A KSH adataira hivatkozva kiemelte: a magyar nyugdíjasok egyharmada 100 ezer forint alatti, kétharmada pedig 200 ezer forint alatti jövedelemből kénytelen fenntartani magát havonta.
 
Az országgyűlési képviselő szerint a mai árak mellett ez az összeg édeskevésnek mondható, pláne úgy, hogy ezzel egyidőben az öregségi nyugdíj az átlagkereset 58 százalékára csökkent, és nem látszik, hogy a lefelé tartó tendencia egyhamar megállna.
 
Gyüre arra is rávilágított, hogy a nők helyzete ezen a téren is rosszabb, mint a férfiaké: ők átlagosan 17 ezer forinttal kapnak kevesebb nyugdíjat, mint férfi társaik. "A férfiak 140, a nők viszont csak 123 ezer forint nyugdíjat kapnak átlagosan havonta" - tette hozzá a honatya, aki szerint ezen is mielőbb változtatni kellene.
 
Gyüre Csaba a folyamatosan növekvő, relatív jövedelmi szegénységről is szót ejtett, ezzel kapcsolatban kifejtette: ma Magyarországon 83 ezer forint a relatív szegénységi küszöb, a nyugdíjasoknak 2010-ben - a Fidesz hatalomra jutásakor - 4,6, 2018-ban viszont már a 10 százaléka él ez alatt. Nemekre lebontva ez azt jelenti, hogy a nők  11,3, a férfiaknak pedig a 7,7 százalékát érinti ez a probléma.
 
A Jobbik alelnöke arra is rámutatott: nem elég, hogy a nyugdíjak vásárlóereje rohamosan csökken, az úgynevezett "nyugdíjas kosár" - a nyugdíjasok által vásárolt termékek - esetében az infláció az 5 százalékot is eléri, ami majdnem 2 százalékkal magasabb az átlag inflációnál.
A nyugdíjak pénzromlása Gyüre szerint 4,93 százalék volt az idei első negyedévben, a nyugdíjasok számára pedig másfélszeres az áremelkedés, mint az átlag magyar polgárok számára.
 
Az alelnök kiemelte, hogy a Jobbik ezeknek a problémáknak a megszüntetésére
 
- differenciált nyugdíjemelést - a milliós luxusnyugdíjak ne emelkedjenek ugyanolyan mértékben, mint a kis nyugdíjak;
- az átlag nyugdíjak emelését - oly módon, hogy a ráfordítás elérje az uniós átlag szintjét, és egy nyugdíj se lehessen havi 50 ezer forintnál alacsonyabb; valamint
- a nyugdíjszámításnál magyar indexálást - a nyugdíjas kosárban lévő termékek áremelkedéséhez igazítva az emelést;
 
tartaná szükségesnek.
 
Emellett Gyüre Csaba hangsúlyozta, hogy a Jobbik továbbra is fenntartja eddigi programjaiban szereplő terveit arra nézve, hogy 
 
- a gyermekek nyugdíj-kiegészítésként utalhassák át adójuk egy százalékát nyugdíjas szüleiknek, illetve
- a nőkhöz hasonlóan a férfiak is vonulhassanak nyugdíjba 40 év munkaviszony után.
 
Ezen kívül - mint fogalmazott - "méltó életet" szeretnének a nyugdíjasoknak a jelzőrendszeres segítségnyújtás modernizálásával, a nyugdíjasokat is gondozó szociális szféra béreinek sürgős megemelésével, újabb idősotthonok építésével és differenciált gyógyszerár-támogatási rendszerrel.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május