Híreink

A Jobbik nem kér Gyurcsány javaslatából

2017-11-11 08:40
-A +A
 
A Jobbik továbbra is kiáll a határon túli magyarok szavazati joga mellett - jelentette ki Vona Gábor a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT) követő sajtótájékoztatóján.
 
Vona a Jobbik elnökeként tízperces felszólalási lehetőséget kapott a rendezvényen, melyet határokon átívelő ünnepnek, és a határon túli magyarság szempontjából nagyon fontos eseménynek nevezett. A Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: beszédében nemcsak a pozitívumokról és sikerekről tett említést, hanem javaslatokat is megfogalmazott.
 
Leszögezte: a Jobbik Magyarország legerősebb ellenzéki pártjaként kormányon sem kívánja megszüntetni, semmissé tenni azokat az eredményeket, amiket a kormány az utóbbi években nemzetpolitika terén elért, így a leghatározottabban visszautasítják Gyurcsány Ferenc javaslatát is, mely a határon túli magyarok szavazati jogának visszavonását célozza.
 
Az ellenzéki párt megőrizné a támogatáspolitikát és a gazdaságpolitikai fejlesztéseket is, de nem pártpolitikai alapon osztaná szét a forrásokat.
 
Vona kritikát fogalmazott meg azonban az önrendelkezési törekvéseket érintő kérdésekben: minden évben elhangzik, hogy mindannyian támogatják az ilyen jellegű kezdeményezéseket, végül azonban a négy fal között marad ez a vélemény, a világ nem tud meg róla semmit. Emlékeztetett: Orbán a kétoldalú tárgyalásokon rendre elkerüli a kérdés felvetését, holott ez egy európai vívmány, amit a Jobbik kormányon is támogatni fog, és a nemzetközi fórumokon is foglalkozni fog a határon túli magyar közösségek önrendelkezésével.
 
A politikus a felszólalásában a béruniós kezdeményezésről is szólt ejtett, mivel ez az eszköz lehet megfelelő arra, hogy hosszú távon megállítsa az elvándorlást a térségből. Az értekezleten minden párt és szervezet egyetértett abban, hogy támogatja a Minority Safepacket, így természetesen a Jobbik is. (Utóbbi kezdeményezés célja, hogy az  Európai Unió aktívan bekapcsolódjon az európai kisebbségek részvételének javításába, illetve a regionális vagy kisebbségi nyelvekről szóló párbeszédbe.)
 
Vona az ukrán helyzet kiszámíthatatlansága miatt ismét felvetette, hogy az éves MÁÉRT-ülés mellett egy sokkal gyakrabban megtartott értekezletre is szükség volna, hogy a magyar politika mindig egységesen, határozottan tudjon reagálni. Elárulta: úgy tűnt, hogy erre a többi fél részéről is szándék mutatkozik.
 
A Jobbik elnöke végül elmondta: a nemzetpolitikát nem szabad összekeverni a pártpolitikával, Budapestnek ugyanis az a dolga, hogy segítse a határon túl élő magyarokat, nem pedig az, hogy a kormány pártérdekek alapján szóljon bele az ottani szervezetek működésébe.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 
 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra.
Adomány: Svájcból szereztek orvosi műszereket, kórházi ágyakat és bútorokat Rig Lajosék.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július