A Jobbik nem kér Gyurcsány javaslatából

2017-11-11 08:40

A Jobbik továbbra is kiáll a határon túli magyarok szavazati joga mellett - jelentette ki Vona Gábor a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT) követő sajtótájékoztatóján.

Vona a Jobbik elnökeként tízperces felszólalási lehetőséget kapott a rendezvényen, melyet határokon átívelő ünnepnek, és a határon túli magyarság szempontjából nagyon fontos eseménynek nevezett. A Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: beszédében nemcsak a pozitívumokról és sikerekről tett említést, hanem javaslatokat is megfogalmazott.

Leszögezte: a Jobbik Magyarország legerősebb ellenzéki pártjaként kormányon sem kívánja megszüntetni, semmissé tenni azokat az eredményeket, amiket a kormány az utóbbi években nemzetpolitika terén elért, így a leghatározottabban visszautasítják Gyurcsány Ferenc javaslatát is, mely a határon túli magyarok szavazati jogának visszavonását célozza.

Az ellenzéki párt megőrizné a támogatáspolitikát és a gazdaságpolitikai fejlesztéseket is, de nem pártpolitikai alapon osztaná szét a forrásokat.

Vona kritikát fogalmazott meg azonban az önrendelkezési törekvéseket érintő kérdésekben: minden évben elhangzik, hogy mindannyian támogatják az ilyen jellegű kezdeményezéseket, végül azonban a négy fal között marad ez a vélemény, a világ nem tud meg róla semmit. Emlékeztetett: Orbán a kétoldalú tárgyalásokon rendre elkerüli a kérdés felvetését, holott ez egy európai vívmány, amit a Jobbik kormányon is támogatni fog, és a nemzetközi fórumokon is foglalkozni fog a határon túli magyar közösségek önrendelkezésével.

A politikus a felszólalásában a béruniós kezdeményezésről is szólt ejtett, mivel ez az eszköz lehet megfelelő arra, hogy hosszú távon megállítsa az elvándorlást a térségből. Az értekezleten minden párt és szervezet egyetértett abban, hogy támogatja a Minority Safepacket, így természetesen a Jobbik is. (Utóbbi kezdeményezés célja, hogy az  Európai Unió aktívan bekapcsolódjon az európai kisebbségek részvételének javításába, illetve a regionális vagy kisebbségi nyelvekről szóló párbeszédbe.)

Vona az ukrán helyzet kiszámíthatatlansága miatt ismét felvetette, hogy az éves MÁÉRT-ülés mellett egy sokkal gyakrabban megtartott értekezletre is szükség volna, hogy a magyar politika mindig egységesen, határozottan tudjon reagálni. Elárulta: úgy tűnt, hogy erre a többi fél részéről is szándék mutatkozik.

A Jobbik elnöke végül elmondta: a nemzetpolitikát nem szabad összekeverni a pártpolitikával, Budapestnek ugyanis az a dolga, hogy segítse a határon túl élő magyarokat, nem pedig az, hogy a kormány pártérdekek alapján szóljon bele az ottani szervezetek működésébe.

alfahir.hu - jobbik.hu

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus