A Jobbik nemet mond a helytartókra

2018-11-14 20:38

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – a mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, valamint számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

A versenyképesség növelésének célja nemes dolog, de félő, hogy a szakképzési centrumokban bevezetendő kancellári rendszer csak a Fidesz-KDNP újabb kádertemetője lesz, ahol a pályáztatás nélkül kinevezett pártkomisszárok élet-halál uraiként fognak rendelkezni az anyagi és emberi erőforrások fölött. A totális kontroll bevezetését, a szakképzés gyökeres átalakulását hozó törvényjavaslatot érdemi társadalmi egyeztetés nélkül nyújtotta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ezért komoly és jogos szakszervezeti ellenállást szült az elképzelés.

Amennyiben a hatalom valóban szívén viseli a szakképzés sorsát, a Jobbiknak van néhány alternatív javaslata a szakképzési centrumok hatékonyabb működtetésére vonatkozóan. Elsősorban biztosítsanak anyagi és erkölcsi megbecsülést az ágazat dolgozóinak! Növeljék az intézmények autonómiáját! Helytartói posztok kreálása helyett pedig inkább a szaktanári és szakoktatói ellátottságra, valamint arra koncentráljanak, hogy a szakképzésben kiütköző társadalmi problémák kezelésére, a pedagógusok tehermentesítésére legyen elég jól felkészült szakember - iskolai szociális munkás, szociálpedagógus, pszichológus – az intézményekben!

Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke

A miniszterelnök-helyettes ne pazarolja a magyar emberek adóját és ne ölje meg a svéd emberek háziállatait.
Az OECD államok munkavállalói közül az egyik legtöbbet dolgozó, ámde méltatlanul alulfizetett dolgozói a magyarok.

2018 december