A Jobbik a nyelvoktatás teljes megújítását ígéri

2014-01-22 11:06

Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a Jobbik folyamatos nyomására az Orbán-kormány végre-valahára lépett azok ügyében, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem vehetik át diplomájukat. Emlékeztetőül: a „Diplomamentő” elnevezésű képzési akcióhoz kísértetiesen hasonló programot követeltünk már akkor is, amikor a Fidesz még a legkülönbözőbb kiskapukkal bújt ki a fiatalok ilyen jellegű támogatása alól. A Jobbik már akkor is azt vallotta: az érintettek és az ország érdeke is az idegen nyelvet jól beszélő fiatalok sokasága, ezért az ő képzésük és számukra a nyelvtanulási lehetőségek biztosítása érdekében elengedhetetlen az azonnali intézkedés.

Sajnálatos tény, hogy hazánk az utolsó helyek egyikét foglalja el az EU-s tagországok között a nyelvismeret tekintetében. Részben emiatt, részben a követelményektől eltekintés igazságtalansága miatt is a mindenkori kormánynak abban kell érdekeltnek lennie, hogy ezek a fiatalok megszerezhessék a szükséges nyelvvizsgájukat. Ezért programunkban szerepel, nem szabad megvárni, hogy a hallgató emiatt ne vehesse át a diplomáját, ennek érdekében már az egyetemi tanulmányok alatt biztosítanánk számukra a szükséges mennyiségű térítésmentes nyelvtanulási félévet. Ma ugyanis a felsőoktatási intézmények többségében vagy egyáltalán nincs, vagy csak 1-2 félévnyi ingyenes nyelvtanulás áll rendelkezésre.

A Jobbik kormányra kerülve az egész nyelvoktatás megújítására is sort fog keríteni. A terület reformjának szükségességét bizonyítja, hogy bár a köznevelésben a nyelvórák száma elegendő, a tanulók mégsem jutnak el a megfelelő szintre a nyelvtanulásban. Ezért fontosnak tartjuk a kiscsoportos nyelvoktatás kötelezővé tételét, továbbá azt, hogy a televízióban rendszeresítsék az eredeti nyelven hallható, feliratos filmeket, hisz ezek is bizonyíthatóan fejlesztik a nyelvtudást.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke

jobbik.hu