A Jobbik otthonteremtési és panelprogramja

2017-11-21 16:58

A Jobbik 2018-as egyik legmeghatározóbb programpontjának bemutatását folytatta kedden a párt alelnöke Z. Kárpát Dániel. A képviselő úgy véli, az otthonteremtés tekintetében elképesztő lemaradásban van a kormány és az e téren hozott intézkedések messze elmaradnak a társadalmi igények kielégítésétől. A Jobbik otthonteremtési programban nemzet szinten gondolkozik, amivel mind a fiatalok itthontartását, mind a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ágazatok dolgozóit megcélozza, és nem csak az eddig előnyt élvező felső középosztályt.

A kormány otthonteremtés kapcsán mindig a CSOK kiterjesztését emlegeti, ám köztudott, hogy ennek igénybevételére csak a felső középosztályon túl van lehetőség. Az új építésű lakások számának növekményéből is arra lehet következtetni, hogy leginkább lakóparki és luxusberuházásokat eredményezett a fent említett intézkedés – mondta Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik otthonteremtési programjának első lábaként a bérlakásépítési programot jelölte meg a képviselő, ami rendszerszintű változást hozhatna.

Második lábként egy átfogó és kimunkált panelprogram kivitelezését látja szükségesnek. A párt ezt azzal is támogatná, hogy a CSOK rendszerét kiterjesztené a használt ingatlanokra, köztük a panellakásokra is, amennyiben az energetikai korszerűsítés legalább az ingatlan egy energetikai szinttel történő ugrásával együtt járna.

„Az uniós forrásokat is bevonnánk az otthonteremtésbe, hiszen a kormányzati intézkedésekkel ellentétben nem csak a közintézményeket lehet ebből a pénzből felújítani” - jelöli meg a harmadik programlábat a képviselő.

A panelben élők miatt prioritásként kell kezelni távhőszolgáltatás megújítását is, hiszen ez legalább még 30 évig velünk marad. „A rendszerben tapasztalható hatékonyságvesztés csökkentését oly módon szeretnénk kivitelezni, hogy ez valódi rezsicsökkentésként átszűrődjön a fogyasztói számlák világába is.”

A Jobbik alelnöke szerint ezekkel az intézkedésekkel lehet olyan otthonteremtési programot kivitelezni, amely nem csak a kivételezett társadalmi csoportoknak segít. A városi panelprogramokon túl kitért arra is, hogy a vidéken való helyben maradást segítenék azzal, hogy szolgálati lakásrendszert is kialakítanának egészségügyi szakdolgozók, tanítók, pedagógusok és stratégiai fontosságú nemzeti iparágakban dolgozók részére.

Utolsó, ötödik lábként a majd félmillió üresen álló ingatlanállomány felmérését jelölte meg Z.Kárpát. Az önkormányzati és állami tulajdonú felújítható ingatanokat közmunkaprogram segítségével beépítenék a bérlakásprogramba.

Újságírói kérdésre válaszolva a képviselő elmondta, hogy a program költségei körülbelül a várba költözés feléből kijönnének, azaz 50-100 milliárd közötti csomagról van szó, aminek jó része már egy kormányzati cikluson belül megtérülne.

Ha csak gazdasági szempontból nézzük, a rendszer önfentartóvá tehető, szociális szempontból hosszú távon viszont csak nyereséget termel - szögezte le a képviselő.

alfahir.hu - jobbik.hu

Vona Gábor hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy péntek délután békés demonstrációra hívnak mindenkit, akinek számít, hogy a magyar demokrácia túlélje Orbán diktatúraépítését.
Az Állami Számvevőszék vezetője így szembesült a Jobbik kérdéseivel.

2017 december