A Jobbik szerint az Alkotmánybíróságon és a köztársasági elnök palotája előtt is meg lehet állítani ezt az örületet

2018-12-11 13:47

Szerdán minden valószínűség szerint a kormánypáti többség megszavazza a parlamentben a rabszolgatörvényt, azonban az "önként vállalt túlmunka" nem lesz egyből kötelező - még az Alkotmánybíróság és Áder János köztársasági elnök is elkaszálhatja azt.

Z. Kárpát Dániel kedden sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy "a parlamentben készülő hazaárulás szagú gyalázat" emberéletekbe kerül, véleménye szerint a rabszolgatörvénnyel a kormányzat "ingoványos talajra" tévedt, mert nem az ellenzéki politikusok, hanem a "a magyar munkavállalók tömege fogja rájuk borítani az asztalt".

A Jobbik alelnöke szerint egyértelműen sérti az alaptörvényt Kósa Lajos javaslata, ugyanis a XVII. cikke kimondja, hogy "minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez", illetve "a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz".

A túlmunka azonban tovább növelné a munkahelyi balesetek számát.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa tisztában van vele, hogy elfogadják szerdán a fideszes rabszolgatörvényt, azonban ha az keresztül megy a parlamenten, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a testület megállapítsa az alaptörvényellenességet.

A köztársasági elnök palotájánál is meg lehet állítani ezt az őrületet - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel szerint megoldást jelenthet még egy 5 párti megegyezésen alapuló ágazati minimum bevezetése is, illetve valódi konzultáció kezdeményezésére van szükség az érintettekkel, a különböző szakszervezetekkel. A politikus felidézte pártja korábbi követelését is: a kormányzat vizsgálja felül a multikkal megkötött stratégiai szerződéseit, és kötelezze ezeket a cégeket lassú, de biztos béremelésre.

De ehhez - Z. Kárpát Dániel szerint - előbb vissza kell vonni a "kodifikációs szemétnek" nevezett rabszolgatörvényt.

Kifejezte végül, hogy a pártja a következő napokban mindent a törvénymódosítás elleni küzdelemnek rendel alá.

Kérdésre hangsúlyozta, bármeddig elmennek az itt is tapasztalható kormányzati cinizmussal szemben, "mert az Orbán-kormány az őrült lépéseivel folytatja az ország kiüresítését, folytatja a magyar demográfiai katasztrófa terebélyesedését" - utalt arra, hogy a rabszolgatörvény erősítheti a kivándorlást.

"Gondoljon mindenki arra, amire akar" - reagált arra a felvetésünkre, hogy mit értett azon, hogy a köztársasági elnök palotája előtt is megállítható a javaslat. Majd hozzátette, a Jobbik nyilvánvaló módon nem fogja ölbe tett kézzel nézni a törvény elfogadását.

„De itt nem az ellenzéki pártok privilégiuma a tüntetés, az utcáravonulás, hanem a magyar munkavállalók teljes spektrumát felölelő tömeg fogja kivívni az utcán az igazságát” - közölte. Szerinte igenis elérhető, hogy a kormány meghátráljon ebben a kérdésben is, mint ahogy a netadó és a vasárnapi boltzár esetében is megtette azt. A világ vicce lenne, ha a köztársasági elnök nem állna el a munkatörvény módosításától – hangzott el.

Z. Kárpát Dániel nem kívánta a politikai riválisok munkásságát bármilyen irányba jellemezni, így arra, hogy hétfőn csak a Mi Hazánk Mozgalom képviselői maradtak bent a parlamentben az ellenzéki oldalon, annyival reagált, "a képek önmagukért beszéltek".

alfahir.hu - jobbik.hu

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus