A Jobbik a szociális dolgozókat is megbecsüli

2020-08-07 12:34
Vírushelyzet alatt a szociális dolgozók is emberfeletti munkájukkal védték azokat az idős embereket, akikről gondoskodtak. A Fidesz mégis megfeledkezett róluk, nem becsülve őket eléggé, nem támogatta őket külön juttatással - kezdte meg a csütörtöki sajtótájékoztatót Pintér Tamás Dunaújváros jobbikos polgármestere.

A városban méltó módon jutalmazták a szociális szférában tevékenykedő alkalmazottakat, ugyanis Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterrel közösen megérdemelt pénzösszeggel próbálták meghálálni munkájukat. Ez a támogatás összesen 17 millió forintból lett kiosztva, vagyis nem teljesen, mivel a jutalom után is egy komoly, 15 százalékos adót kellett befizetni az állam felé.

Ezért Pintér Tamás, Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselővel kidolgozott erre egy javaslatot, mely arra törekszik, hogy a kormány tegye adó- és járulékmentessé az önkormányzatok által nyújtott egyszeri rendkívüli juttatásokat.

Pintér kihangsúlyozta, hogy többek között Dunaújváros is nehéz helyzetben van: egy nagyobb hitelt kell visszatörleszteniük, amit az előző fideszes önkormányzati vezetőktől örököltek meg. A dolgukat a kormány sem könnyítette meg, hiszen olyan kormányzati elvonások is történtek, amely nehezen érinti a várost. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartják, hogy a szociális szférában dolgozók megkapják a jogos jutalmukat.

A juttatást az önkormányzat annak ellenére biztosítani tudta, hogy például csak a gépjárműadó megvonásával (nem beszélve például az iparűzési adóról) évi 123 millió forintot veszített el Dunaújváros. Ez a 17 millió forintos juttatás nem tervezett kijuttatás, vagyis ha adó- és járulékmentessé teszik ezt az összeget, akkor az nem veszteség az államnak - vette át a szót Káló Gergely.

Az önkormányzat megtette az állam helyett a kötelességét, támogatta a szociális gondozókat. Most a képviselőkön a sor, ezért az önkormányzattal egyeztetve a hét elején egy határozatot nyújtottam be

A határozat két pontból áll: először is veszélyhelyzeti protokoll esetén, a hasonló juttatások legyenek járulék- és adómentesek azok számára, akik a frontvonalban harcolnak. Ezek a költségek viszont nagy terhet jelentenek az önkormányzatoknak, így ha az önkormányzatok a megszorítások ellenére tudnak biztosítani ilyen extra juttatást, akkor az ne legyen plusz teher az intézmény számára, ezáltal is megadva a lehetőséget a magasabb összeg biztosítására.  Most a 132 fideszes képviselő támogatására várnak.

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

2020 szeptember