Híreink

Jobbik: Tárják fel a visszaéléseket Tiborcz-ügyben, hogy ne kelljen visszafizetni a 13 milliárdot!

2018-01-25 18:39
-A +A
 
A Jobbik szerint az Elios-botrányban minden Orbán Viktor utasítására történt. Szilágyi György követeli az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát, valamint emlékeztetett: ha a hazai nyomozó hatóságok feltárják a visszaéléseket, akkor Magyarország más beruházások során is felhasználhatja a 13 milliárdos büntetést.
 
Bár a kormány és a Miniszterelnökség mindent megtesz, hogy kisebbítsék az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentésének fontosságát, a Tiborcz Istvánhoz kötődő botrány tovább dagad – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus úgy vélte, mára bizonyossá vált, hogy az Elios-botrányban a „capo di tutti capi, a főnökök főnöke, Orbán Viktor mozgatja a szálakat”, szerinte ő adta ki az utasítást, hogy az alig 8 milliós árbevételű cégből egy 3 milliárdos forgalmú céget kell csinálni.
 
Szilágyi emlékeztetett: hiába próbálják másra tolni a felelősséget, mert a pályázatok elbírálása és a kivitelezés az Orbán-kormány ideje alatt történt. Felidézte, az Eliost Lázár János indította el a hirtelen meggazdagodás útján 2009-ben. Lázár ekkor még Hódmezővásárhely polgármestereként választotta ki a referencia nélküli céget a város LED-es közvilágításának megvalósítására.
 
Szilágyi feltette a kérdést: vajon a Közgép miért Tiborcz akkor még nem igazán jelentős cégét választotta ki arra, hogy segítse a működését? A jobbikos politikus szerint itt is Orbán Viktor parancsa játszhatott szerepet. Azt is fontos kérdésnek nevezte, hogy a Közgép miért szállt ki az akkor már felfelé ívelő Eliosból. Szilágyi – utalva az Indexen tegnap megjelent oknyomozó anyagra – úgy gondolja, nem volt elég a túlárazás, nem volt elég a milliárdos bevétel, az alvállalkozói pénz is kellett Tiborcz Istvánnak, és ez már a Közgépnek sem fért bele.
 
Szilágyi felidézte a Szegedi Tudományegyetem naperőmű-beruházásának esetét is, ahol kilenc pályázó indult, és az egyébként legdrágább ajánlatot tevő Elios kivételével mindenkit kizártak a pályázatból. Ennek során alvállalkozókat nem fizettek ki, ebbe pedig a politikus szerint magyar családok mehetnek tönkre.
 
A néppárti politikus Polt Péter felelősségét is felveti, aki a lebukás után segít „elsikálni” az ügyet, elintézi, hogy ne legyen felelősségre vonás. Szilágyi úgy gondolja, itt is Orbán utasítása alapján dől el, hogy a legfőbb ügyész mit tehet és mit nem tehet egyes ügyekben. A lebukás után azonban a magyar embereknek kell fizetni – hangsúlyozta a képviselő.
 
Emlékeztetett arra is, hogy Mészáros Lőrinc 400 milliárd forint uniós pályázatot nyert el, az OLAF pedig ezeket a tendereket még nem vizsgálta. Szilágyi azt mondta: „Félő, hogy nagyon-nagyon sok pénzt kell visszafizetnünk.” Felhívta a figyelmet arra, hogy Szombathely fideszes vezetése a kirobbant botrány ellenére is az Eliosszal szeretné korszerűsíttetni a város közvilágítási rendszerét 1 milliárd forintért, egy meghívásos, zárt pályázat keretében.
 
A Jobbik nevében Szilágyi azt követelte, hogy a 4-es metróról szóló OLAF-jelentéshez hasonlóan hozzák nyilvánosságra az Elios-ügyben született jelentést is. Azt is kéri, hogy a nyomozó hatóságok teljes körűen tárják fel a visszaéléseket. Szilágyi szerint ez az egyetlen lehetőség arra, hogy ne kelljen visszafizetni a 13 milliárd forintnyi büntetést. Emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás szerint ha az adott tagállam tárja fel a visszaéléseket és vonja felelősségre a bűnösöket, akkor a megállapított összeget felhasználhatják más beruházásoknál. Ha pedig a hatóságok „elsikálják az ügyet” és nem találnak törvénytelenséget, akkor ezt a 13 milliárd forintot vissza kell fizetni.
 
Szilágyi megígérte: ha a Jobbik kormányra kerül, lesz elszámoltatás, és nem lesz személyválogatás. Ha valaki törvénytelenséget követett el, legyen az legfőbb főnök, legyen az kisfőnök vagy csak stróman, felelnie kell – zárta szavait Szilágyi György.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 

Ajánlott cikkek

Három ponton módosítaná a CSOK-kal kapcsolatos szabályozást a Jobbik.
Javasoljuk, kezdjék el bemutatni a valóban a pályája végéhez közeledő Orbán Viktor első beszédeit is, hogy láthassuk, hogyan lett fiatal demokratából kiöregedett bolsevik.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
2019 február