A Jobbik tüntetésekkel is kiáll a devizahitelesek mellett!

2014-02-26 18:54

Mint ismeretes, a Jobbik országos tüntetéssorozatba fog a devizahitelek kapcsán, melynek részleteiről Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő beszélt nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Elmondta: Jelenleg kb. 200 ezer bedőlt hitelszerződés van és több millió embert és háztartást érint. A Jobbik az országos tüntetéssorozattal szeretné felhívni a figyelmet a devizahitelezés még mindig megoldatlan problémáira, ugyanis nincs olyan ember az országban, akit ennek káros folyamatai közvetve vagy közvetlenül ne érintenének. A jelenlegi és eddigi kormányokat pedig óriási felelősség terheli ennek előidézése miatt.

Emlékeztetett: a több mint 10 évet átölelő probléma alapja az első Orbán-kormány idején jött létre azzal, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást életbe léptették a bankok számára. Az ezt követő 8 éves baloldali kormányzat felelőssége pedig, hogy ezen időszak alatt emelkedett a devizahitelek összege a korábbiak száznegyvenszeresére, a jelzálog fedezetű hitelek száma pedig az 1200 milliárd Ft-ról 6300 milliárdra.  Mindehhez pedig társult az ellenőrző szervezetek, mint a Nemzeti Bank és a PSZÁF bűnös asszisztálása, miközben a Svájci Központi Bank és az Európai Unió Központi Bankja is felhívta a figyelmet a káros következményekre! Tehát az utóbbi 2 bank sokkal inkább kiállt a magyar emberek mellett, mint Magyarország kormánya és a magyar adófizetők pénzén fenntartott intézmények! A hitelezés magyarországi gyakorlata világi szinten is egyedülállónak bizonyult, még harmadik világbeli országokban sem mertek a bankok ilyen gyakorlatot folytatni a hitelfelvevőkkel szemben!

Most, a második, méghozzá 2/3-os Orbán-kormány végén vagyunk, s látható, hogy igyekezetükkel nem a probléma gyökerével foglalkoztak, az ügyben lefolytatott cselekedeteiket csupán az időhúzás és pótcselekvés szavakkal lehet leginkább jellemezni. A pótcselekvés kapcsán elég az ócsai lakópark kudarcát megemlíteni, az időhúzás pedig az volt, hogy a Kúria jogegységi határozatára várt, majd ennek megszületése után a strasbourgi bíróság iránymutatására, holott egyértelmű, hogy nem a bíróság döntése hozhatna gyógyírt a problémára. Hozzátette: 2/3 birtokában, 1 hónap alatt préselték keresztül a parlamenten az Alkotmányt, miközben korunk legnagyobb anyagi problémáját, a devizahitelezést nem orvosolhatta maga az országgyűlés, továbbá az érdekvédelmi szervezetek helyett a bankokkal egyeztettek.

Ezzel szemben a Jobbik volt az, amely életre hívta a Devizaügyi Kerekasztalt, erre meghívta az összes, devizahiteleseket képviselő érdekvédelmi szervezetet, a politikai pártokat, a bankok képviselőit. Ezen az összes civil szervezet képviseltette magát, ellenben a pártok közül egyedül a Jobbik volt jelen, míg a kormány csak a probléma kiváltóira, a bankok véleményére volt kíváncsi. A Jobbik kezdettől követelte a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítását, a teljes kilakoltatási moratóriumot, a károsultak kártérítését, valamint az árfolyamveszteség kizárólagos bankokra terhelését. Ezek lesznek azok a területek, melyek megvalósulását továbbra is követelni fogjuk mostani tüntetéseink útján is! Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. február 28-án, 16 órai kezdettel várja majd a Jobbik a károsultakat, az igazság mellett kiállni szándékozó lakosságot, s a média képviselőit. – zárta közleményét Gyöngyösi Márton.

jobbik.hu