A Jobbik üdvözli az RMDSZ sikerét, de sajnálja a magára hagyott Néppártot

2016-12-12 14:29

Szávay István szerint az RMDSZ erős felhatalmazást kapott a magyar választóktól, ugyanakkor aggodalommal figyeli, hogy a Fidesz cserben hagyta az Erdélyi Magyar Néppártot.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján gratulált a bukaresti parlamentben mandátumot szerzett magyar politikusoknak. A politikus szerint ez az eredmény arra kötelezi az RMDSZ-MPSZ pártszövetséget, hogy

"hiteles, hatékony és következetes" magyar érdekérvényesítést folytasson.

Hozzátette: erre most "egy erős felhatalmazást" kaptak, hiszen a szavazatok 6,2-6,3 százalékát nyerték el, ami jóval magasabb arány, mint, amit az előző megmérettetésen elértek. Szávay azonban rámutatott: a magyarlakta területeken nem volt érdemben magasabb a részvétel a korábbiaknál, ami azt mutatja, hogy "sajnos a magyar szavazók még mindig nem kellően tartják fontosnak a részvételt, vagy nem tartották kellően hitelesnek azokat, akikre szavazni lehetett"

A politikus szerint az eredmény így is "fontos és erős." Szávay szerint üdvözlendő, hogy az RMDSZ-ben fiatalítási folyamat indult el, ám úgy véli, "van néhány olyan RMDSZ-es képviselő és szenátor, akinek most bőven ideje lenne nyugdíjba mennie."

Szávay ugyanakkor "aggodalommal figyeli", hogy a magyar összefogás nem volt teljes, az Erdélyi Magyar Néppárt kimaradt belőle. A politikus "szomorúnak" nevezte, hogy "a Fidesz magára hagyta az Erdélyi Magyar Néppártot, és azokat az embereket, akik annak idején Orbán Viktor biztatására vágtak bele a politikába, és próbáltak egy hiteles nemzeti alternatívát felépíteni Erdély magyarjai számára."

A jobbikos képviselő szerint örömteli, hogy nyíltan magyargyűlölő párt nem jutott be a törvényhozásba, ám hangsúlyozta: a magyarellenes hangok nem tűntek el a román közéletből. Jellemző példaként említette Traian Basescu volt elnök kirohanását az "igazi Romániáról", amely "a Tiszáig tart", és amelyben azzal is megfenyegette Magyarországot, hogy a román hadsereg ismét "ellátogat" Budapestre. Szávay "felháborítónak és elképesztőnek" nevezte, hogy "semmilyen határozott magyar kormányzati válaszreakció nem született".

Felidézte: Basescu kijelentései után felszólította Szijjártó Pétert, hogy azonnal rendelje be a román nagykövetet, és fejezze ki határozott tiltakozását a magyar népet ért nyílt fenyegetés ellen."

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december