Jobbikos munkacsoport a magyar autonómia-törekvésekért

2018-06-04 19:19

A Jobbik elnöke ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hozzátéve: történelmi lehetőséget teremtenek a délvidéki magyarság számára Szerbia uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások.

Sneider Tamás szerint a Trianoni békediktátumra továbbra sem született még demokratikus válasz. A Jobbik meggyőződése, hogy ezt a traumát hosszú távon kell kezelni, és ha ez nem történik meg, akkor a következő évtizedekben szembe kell nézni azzal, hogy a magyarság egynegyede részben vagy teljesen egészében a jogaitól megfosztva kell, hogy éljen.

A pártelnök szerint a demokratikus Európai Unióban nem lehetséges, hogy az önrendelkezés alapjoga itt, a határaink mentén ne érvényesülhessen, miközben Nyugat-Európában számtalan kiváló példát találni területi, vagy személyi autonómiára.

A politikus közölte, egyértelmű a helyzet: az elszakított területeken élő közösségeink mind megfogalmaztak eddig autonómia-törekvéseket, de a magyar belpolitika, a magyar kormányok mindeddig nem voltak hajlandóak ezekkel sem foglalkozni, sem pedig azokat erőteljesebben képviselni nemzetközi fórumokon, illetve a környező országokkal szemben.

Sneider Tamás leszögezte, a Jobbik ezzel szakít, és egy olyan politikai diskurzusra törekszik, amely megmutatja, milyen hatalmas lehetőség mindenki számára az autonómia, az önrendelkezés – példaként a német többségű Dél-Tirolt hozta fel, amely megkapta az autonómiát, nem szakadt el Olaszországtól, és most az ország leggazdagabb tartománya.

A Jobbik a különböző autonómia-törekvések támogatásával azt szeretné elérni, hogy „Kelet-Közép-Európa végre évszázadokra a stabilitás térsége legyen”, illetve azt sem akarják, hogy még egyszer a szőnyeg alá söpörjék a magyar emberek jogait, ne legyenek többé bűnbakok.

Ennek keretében Szávay István vezetésével összeül az autonómia-munkacsoport, ahol párbeszédet folytatnak majd a környező országok politikusaival. Sneider Tamás fontosnak tartja, hogy ebben konstruktív legyen a kormánypárt is.

Felidézte ugyanakkor, hogy ennek az együttműködésnek az ellenkezőjét mutatta ma be Dömötör Csaba államtitkár a parlamentben, aki többek között ünnepnapnak nevezte a gyásznapot. Hozzáfűzte, a Jobbik reméli, hogy a Fidesz belátja, nem a szavazatszerzésre kell felhasználni az elszakított magyarságot, a jogaikat is biztosítani kell.

Érdeklődésünkre közölte, több képviselő is benne lesz a munkacsoportban, kiemelte Brenner Koloman szerepét, aki szintén segíteni fogja ezt a munkát. Az első ülésnapon áttekintik majd az Európában jelenleg működő autonómia-jogokat, összegzik azokat, és levonják a következtetéseket.

Arra a felvetésünkre, hogy Dömötör Csaba válasza nemcsak a stílusa miatt volt érdekes, hanem azért is, mert egyszer sem hangzott el az államtitkár szájából az autonómia szó, úgy reagált, ez pontosan azt mutatja, hogy csak a szavazatokra hajt az Orbán-kormány, és az igazi nemzeti függetlenségi harcot nem hajlandóak lefolytatni az Európai Unióval szemben sem.

Ha ez így folytatódik, elveszik az a történelmi lehetőség, amely Szerbia csatlakozásával megnyílik – figyelmeztetett Sneider Tamás. Ha a Fidesz "szó szerint hazaáruló módon nem foglalkozik az autonómia kérdésével" akkor a Délvidéken negyedmillió magyar embernek veszik el a lehetősége egy tisztességes, becsületes területi és személyi autonómiára, amely együtt járna a gazdasági fejlődéssel.

Sneider Tamás leszögezte: számíthatnak a Jobbikra, ha lesz a kormánynak bármilyen elképzelése arról, hogy Szerbia EU-s csatlakozása milyen feltételek mentén valósulhat meg.

alfahir.hu - jobbik.hu

A Jobbik továbbra is alternatívát kíván felmutatni a Fidesszel szemben, miközben sikerült megállapodni a törvénytelen büntetésről a NAV-val és az ÁSZ-szal, így biztosított a legerősebb ellenzéki párt
A Jobbik üdvözli Székely László ombudsman azon megállapítását, miszerint a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kell terjeszteni az apákra is.

2018 augusztus