Jogos kártérítések, kifizetetlen károsultak Devecserben

2014-08-02 09:50

Rendezetlen ügyek Devecserben – Jogos kártérítések, kifizetetlen károsultak

Azzal a kéréssel kerestek meg többen a 2010-es vörösiszap-katasztrófa károsultjai közül, hogy tolmácsoljam a nyilvánosság felé a mai napig húzódó kártérítési igényükkel kapcsolatos anomáliákat. A károsultak egy csoportja levélben fordult miniszterelnök úrhoz, több mint hetvenen látták el kézjegyükkel azt a kérelmet, melyet a 2010-es tragédiában kárt szenvedettek intéztek nemrég Orbán Viktorhoz. Az aláírók sérelmezik, hogy bár többen közülük jogerősen pert nyertek az üzemi balesetet okozásáért felelős vállalat ellen, felmerül a kérdés, hogy megkapják-e, megkaphatják-e egyáltalán a nekik jogosan járó kártérítést. A kérdés jogos, hiszen 2013. február 27-től felszámolási eljárás indult a MAL Zrt. ellen. Az eredeti cég megszűnt, helyére az ún. Nemzeti MAL Zrt. került. A kormányzati tájékoztatás szerint azonban a jogutód mégsem jogutód, a létrejött vállalat ugyanis sem anyagi, sem jogi, sem erkölcsi felelősséget nem vállal a MAL Zrt. után. Érthetetlen, hogy a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt, több mint kétmilliárd forintból miért nem különítettek el, miért nem tartalékoltak egy részt, mintegy 400 millió forintot a jogosan megítélt kártérítési összegek megelőlegezésére? Miért nem vállalta, vállalja át az állam az illetéket, a perrel járó költségeket?

Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármesterei nyílván felsőbb utasításra reagáltak korábbi közleményemre, de sajnos felvetéseik semmilyen kapcsolatban nem állnak az általam feltett kérdésekkel.

Ferenczi Gábor

megyei elnök