Későn és felemás módon jött a kijárás korlátozása

2020-03-27 14:01

Örömmel nyugtázzuk, hogy bár késve, de Orbán Viktor is meghallotta az idők szavát, teljesítette a Jobbik követelését, és végre-valahára elrendelte a kijárási korlátozásokat. Kár, hogy ez a lépés is – mint a kormány összes többi járványügyi intézkedése – a járvány terjedésének megelőzése szempontjából meglehetősen későn és felemás módon került bevezetésre.

Nem véletlen, hogy a jobbikos képviselők minden egyes e heti felszólalásukban követelték a kijárási tilalom bevezetését.

Be kell vezetni a kijárási tilalmat, miniszterelnök úr, nem lehet tovább várni ezzel! A holnap áldozatait ma lehet megmenteni

– mondta Jakab Péter egyenesen Orbán Viktornak hétfői felszólalásában.

Ugyanis az, hogy mekkora tömegek kerülnek a hosszú lappangási idő eltelte után, a tünetek megjelenésekor a kórházakba és ezáltal az intenzív osztályokra, tegnap és ma dőlt el. A kormánynak nem a koronavírus hatásainak lekicsinylésével és a prevenciós eszközök hatástalanságának bizonygatásával kellett volna foglalkoznia az elmúlt hetekben, napokban, hanem a lehető legszigorúbb járványügyi intézkedéseket kellett volna meghoznia a magyar emberek biztonsága érdekében. Ehelyett az Orbán-kormány és az Operatív Törzs vezetői szakmai szempontból aggályos, a racionális észérveknek ellentmondó és a holnap történései szempontjából végzetes kijelentéseket tettek.

A magyar kormánynak nem a koronavírus-járvány okozta tünetek felelőtlen bagatellizálásával kellett volna nyugtatgatni a magyar embereket, hanem már – számos nemzetközi minta alapján – át kellett volna vállalnia a magyar dolgozók bérének nyolcvan százalékát, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezár, illetve akiknek a munkavégzése ellehetetlenül a koronavírus miatt hozott rendeletek következtében. Már réges-régen be kellett volna vezetni a védekezésben kulcsfontosságú termékekre a hatosági árszabást! Már hetek óta ki kellett volna hirdetni a rezsifizetési moratóriumot!

Az elmúlt években azt harsogta a köztévé és a kormánypárti médiabirodalom, hogy Magyarország szárnyal, egész Európa minket irigyel a gazdaságpolitikai csodáért. Szeretnénk végre látni, hogy a szárnyaló magyar gazdaság képes azt megtenni, amit számos – Orbán Viktor által korábban lesajnált – európai uniós tagország már megtett: közvetlen anyagi támogatást nyújtani a munkából kiesett magyar embereknek, munkavállalóknak és vállalkozóknak egyaránt.

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

2020 május