Híreink

A K+F tortát nem lerabolni, hanem növelni kellene!

2019-02-05 08:34
-A +A

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke az ellenzéki képviselők kezdeményezésére sem volt hajlandó összehívni a testület rendkívüli ülését, hogy ott az MTA kutatóhálózatának kétségbeejtő helyzetéről tárgyalhassanak.

A NER hatalom egy kifejlett banánköztársasághoz illő módon alkalmazza a bizonytalanságkeltés és megfélemlítés technikáját a magyar tudóstársadalom esetében is. Az autokrata Fidesz-rezsim értelmiség- és tudásellenes politikája egyértelműen kiviláglik a kormány MTA-hoz való viszonyából. A Jobbik szerint a Magyar Tudományos Akadémiát nem lehet arra kárhoztatni, hogy - Széchenyi szelleméhez méltatlan módon - létének célja mindössze a puszta túlélésre berendezkedés, a sorsa pedig a vegetálás legyen. Sürgősen véget kell vetni a Fidesz arrogáns, valódi egyeztetést nem, csupán diktátumokat ismerő, a hazai kutatóhálózat létét veszélybe sodró hatalomgyakorlásának. Úgy esély sem lesz a felzárkózásra, hogy a K+F ráfordítások egy főre jutó összege negyede az uniós átlagnak. 2010 óta pedig a felére csökkent az állami szféra kutatás-fejlesztési szektorra fordított kiadásainak értéke, holott 21. századi sikerességünk egyik kulcsa az innováció lehetne.

Éppen ezért szakítani kell azzal a kárhozatos felfogással, ami csak Magyarország lemaradását konzerválja, és ami a tudás helyett a könnyen ellopható stadionbetonba és esztelen, túlárazott presztízsprojektekbe önti az adóforintokat.

Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke

Ajánlott cikkek

Elharapódzott a nyugdíjas-szegénység Magyarországon a Fidesz 2010-től tartó regnálása óta.
A napnál is világosabb, hogy a kormány arra játszik, hogy minél több intézmény nehéz helyzetbe kerüljön. A kórházak egy részére már így is felügyelőket nevezett ki…

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 április