Kikerült a székely zászló Békáson is

2013-03-02 22:37

Voltak, akik a szomszédos Mezőlakról jöttek át Békásra. Az ok: Horváth János polgármester kihirdette a faluban a székely zászló kihelyezését.

szekelyA székely lobogót Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő ajánlotta fel a Jobbik megyei elnökeként, a Veszprém megyei Jobbik szervezetek nevében a községnek, melyet a település vezetése - köztük Horváth János polgármester - köszönettel elfogadott.

Horváth János polgármester halaszthatatlan munkahelyi elfoglaltsága miatt jelezte az ünnepi eseményről való távolmaradás, ellenben mindent leszervezett, hogy az ünnepség rendben zajlódjék le. A településvezető megbízásából és Békás képviseletében részt vett Horváth Andrásné alpolgármester, valamint Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő.

Ferenczi Gábor röviden ismertette a zászló kitűzésének okát, annak fontosságát. Mint mondta, minden magyar településnek pártállástól függetlenül kötelessége lenne a zászló kihelyezése az azok melletti szolidaritás vállalásának jeleként, akik önhibájukon kívül kerültek a határ másik oldalára, és akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük azért, hogy magyarok maradhassanak. Az országgyűlési képviselő megköszönte a résztvevőknek, az önkormányzatnak és az egész településnek az együttérzést a határontúli magyarság mellett.

A település alpolgármestere elmondta, a zászló mindaddig biztosan kint marad, amíg Székelyföld meg nem kapja a területi autonómiát.

Alpolgármester asszony Ferenczi Gábor országgyűlési képviselővel közösen helyezte el a polgármesteri hivatal épületén a székelység melletti szolidaritás jeleként a lobogót és megköszönte a település nevében a Jobbiknak a zászlót, majd a békási asszonykórus segítségével a részt vevők közösen elénekelték a Székely himnuszt.

bekas

Az uniós zászló számára nem maradt zászlótartó Békáson.

Békás Pápa közelében, a vasi határ mentén fekvő település. Lakóinak száma 234 fő. Magyar eredetű nevét a település határában folyó érről kapta. A falu a középkorban a Békási család birtoka, a XVIII. században a Békási, Eszterházy, Sándor és Tallián családok bírják. 1935-ben Vécsey Tamás a legnagyobb birtokosa 895 katasztrális holddal. Római katolikus iskolája 1773-ban már működött.

Tekintse meg a székely zászló békási kihelyezéséről
képgalériánkat a facebookon!

bekas.hu - Bakonyi Hírmondó