Kirgiz befektetők helyett a Dunaferr munkahelyeit védené a Jobbik

2020-05-11 11:23
Bérkompenzációt, a szén-dioxid-kvóta miatti befizetés felfüggesztését és stratégiai megállapodást kér a kormányzattól a Dunaferr számára Kálló Gergely. A Jobbik országgyűlési képviselője ezt pénteki Facebook-videójában közölte azt követően, hogy a nehézipari nagyvállalat menedzsmentje tegnap bejelentette, a keresletcsökkenés miatt közel ezer munkavállalójának kell csökkentett munkaidőben dolgoznia.

Jevgenyij Tankilevics vezérigazgató bízik abban, hogy a csökkentett munkaidő miatt kieső bért részben állami forrásból tudják pótolni. (A kurzarbeit szabályai szerint a munkavállaló a kieső munkaidőre jutó bér 70 százalékát kaphatja meg az államtól, az erre az időre jutó illetmény fennmaradó részét a munkaadónak kell állnia.)

A Jobbik a választókerület legnagyobb munkaadójának számító Dunaferr érdekében három dolgot kért a kormányzattól:

1. Adjanak garanciát az ígéretnek megfelelően arra, hogy segítenek a bérek kompenzálásban, amennyiben szükséges!
  2. A szén-dioxid-kvóta befizetésétől tekintsen el az állam a válság ideje alatt!
  3. A recesszió idején automatikusan lépjen életbe Stratégiai Partnerségi Megállapodás a kormány és a vállalat között, ezáltal is biztosítva a gördülékeny termelést!
A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, Szijjártó Péter csütörtökön Kirgizisztánnal kötött stratégiai partnerségi megállapodást 18 milliárd forint értékben. Kálló azonban úgy véli, válság idején nem ázsiai országokban kell befektetni, hanem a magyar és a Magyarországon működő nagyvállalatokat kell abban segíteni, hogy megőrizzék a munkahelyeket, megállítva ezzel a drasztikusan növekedő munkanélküliséget.

A Kormányzat adjon garanciát a kieső bérek kompenzálásra

Kálló Gergely: Tegnap látott napvilágot az a hír, hogy ha a helyzet nem változik, akkor a Vasműben megközelítőleg 1000 dolgozó csökkentet bérért kell...

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

2020 augusztus