Kormányérintettség Quaestor-ügyben?

2015-03-25 17:31
MTI Fotó: Kovács Tamás

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint ugyan MSZP-kormány idején kapott 16,9 milliárd állami kezességvállalást a cég,  de jó kapcsolatokat ápol az Orbán-kormánnyal is. A jobbikos politikus kijelentette, hogy a Fidesz és az MSZP gazdasági holdudvara egy, amit régen tudnak és az is kiderült, hogy a kormány keleti nyitásában főszerepet játszott a Quaestor-cégcsoport.

A Jobbik feljelentést is tesz a Quaestor-ügyben, mert álláspontja szerint alapos a gyanú, hogy bennfentes kereskedelemnek köszönhető, hogy egyesek köz- és magánpénzeket vettek ki a brókercég bedőlése előtt. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: hétfőre összehívja a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságát, ahol a Magyar Nemzeti Bank és Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőitől vár válaszokat.

Közölte azt is: követelik, hogy megismerhető legyen, kik azok a magánszemélyek és vállalkozások, amelyek a bedőlés előtt vették ki pénzüket a brókercégből. Az ellenzéki politikus rámutatott, ezzel a politikusi érintettségek is feltárhatók. Hozzátette: ha az Orbán-kormánynak nincs takargatnivalója, az érintett magánszemélyek és cégek kilétével kapcsolatban, akkor a közvélemény hamarosan meg fogja ismerni ezeket az adatokat, ha van takargatnivaló, európai szinten is ki fogja perelni a Jobbik a kifogásolt cégek és magánszemélyek adatait, mert a közvéleménynek, látnia kell, hogy kikről van szó, meg kell történnie az elszámoltatásnak ebben a gigászi méretű botrányban.

Volner János azt is bírálta, hogy a Quaestor a "pénzügyi felügyelet lazasága miatt" 150 milliárd forint fiktív kötvényt bocsátott ki és "tőzsdézett" az adófizetők által befizetett összegekkel, ez utóbbit különösen durvának tartotta Holott korábban a magánnyugdíjpénztárak elleni ellenérv az volt, hogy ne lehessen tőzsdézni az emberek pénzével, most pedig maga az állam bízott közpénzt egy csaló brókercégre.

Mint ismeretes, egy Sopronban tartott szerdai sajtótájékoztatón Orbán Viktor közölte, ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket, mert amikor a Buda-Cash bedőlt, azt az értékelést kapták, hogy dominóhatás érvényesülhet, ráadásul sok önkormányzatnak és még a honvédségnél dolgozók egyik önkéntes biztosító pénztárának is bent ragadt a pénze.

Volner megjegyezte, hogy a Szász Károly által vezetett PSZÁF egyszer nem ellenőrizte le a céget, holott a Szász állami kitüntetést is kapott, március 15-én, a korszerű és európai színvonalú hazai pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott meghatározó szerepe, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája elismeréseként.

alfahir.hu - jobbik.hu