Kovács: az Európai Parlament szerint Szerbia "megfelelően teljesíti" az uniós tagsághoz vezető kritériumokat, a délvidéki magyarság elleni atrocitások szóba sem kerültek

2013-04-29 10:09

Az EP áprilisi plenáris ülésén elfogadták a Szerbia uniós integrációjához vezető úttal kapcsolatos ún. 2012-es eredményjelentést. Készítője Jelko Kacin szlovén liberális politikus volt. Eredményekről azonban, általánosságban, de főként magyar szempontból nem tudok beszámolni.

Maga a jelentés tartalma is önellentmondásokkal teli. Ugyanis bár súlyos jelenségekre hívja fel a figyelmet, HAMIS módon mégis az a fő következtetése, hogy "Szerbia megfelelő mértékben teljesíti a tagsági kritériumokat ".

Idéznék Kacin tavaly őszi EP-s indítványából, e megállapítások jórészt visszaköszönnek most is:

- Szerbiában rendszerszintű a korrupció, a szerb hatóságok cenzúrázzák a médiát

- Számos nagy állami cég privatizálása törvénytelen

- A háborús bűnökhöz kapcsolódó tanúvédelmi programban a tanúkat megfélemlítik, a szerb elnök tagadja a srebrenicai népirtást

- A nemzeti kisebbségi tanácsok hatásköreit törvénytelenül elvonják, költségvetésük elégtelen

Már hogy teljesítené e tényekkel szemben Belgrád a csatlakozási kritériumokat?

Az indítvány, mint már említettem, kategorikusan elhallgatja az őshonos délvidéki magyar kisebbség elleni fizikai terrort és megkülönböztetést! Ez nem jelentett gondot Gaál Kinga és Schöpflin György fideszes EP képviselők számára, hogy a szemkilövető Gyurcsány-kormány egykori miniszterével, a koszovói szerb kisebbségi érdekek lelkes képviselőjével, az MSZP-s Göncz Kingával kórusban jónak, sőt kiválónak nevezze a szégyenletes indítványt a vita folyamán.

Amely anyag elhallgatja többek közt a temerini magyar fiatalok ügyét, akik egy rájuk támadó szerb drogdíler megverése miatt 11 és 15 évre ítélt a szerb bíróság és megkínozták őket, s a legutóbbi időkig is csak ketten szabadultak közülük. Azóta újabb magyar fiatalok váltak koncepciós eljárás áldozatává, törvénytelenül tartják őket előzetesben hónapok óta, míg szerb támadóik többségükben szabadlábon vannak. Több, népirtásért elítélt szerb háborús bűnös mindössze hat-hét évet ült, azt is nyugati luxusbörtönökben, például Biljana Plavsics.

A jelenleg szerb fennhatóság alá tartozó Délvidéken tovább folyik a csendes etnikai tisztogatás betelepítések és az intézményes magyarellenes kirekesztés formájában, a magyar autonómiára halvány ígéret sincs.

Az indítványt természetesen el kellett utasítanom.

Kovács Béla EP-képviselő (Jobbik)

kovacsbela.eu - jobbik.hu