“Közbiztonságtalanság” – Makai Tibor hozzászólása a rendőrségi beszámolóhoz (avagy, ami a kerületi Városkép újságból kimaradt) / videóval

2015-05-27 12:43

Budapest, 2015. május 19-e, Pestszentlőrinc – Pestszentimre Kéviselő-testületi ülés. A képviselők küzdenek a 41 napirendi ponttal, de számomra olykor, vagy legtöbbször valami furcsa stílusban. Különösen a balliberális oldalról tapasztalható fellengzős, gúnyolódó, személyeskedő, olyan “mindegy, hogy mit mondok csak szerepeljek” felszólalás. Pedig vannak valóban fontos, döntésre váró ügyek a plénum előtt.

De van remény! Végre eljutunk egy a kerületünkben is mindenkit érintő, égető problémához, a közbiztonság jelenlegi helyzetének tárgyalásához. Az apropót, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság 2014. évi beszámolója adja. Hallgatom képviselőtársaimat. Hány kamera van felszerelve a kerületben? Abból mennyi rossz? Ki figyeli és mikor a monitorokat? Ki fizet és mennyit. Ki okosabb? Az előző, vagy a mostani összetételű önkormányzati vezetés?

Miközben a rendőrségi beszámolóból kiderül, hogy a közterületen valóban erőfeszítéseket tettek és van eredmény is, ha csak szerény is. A kerület részéről több száz millió forinttal segítette a közösség a rendvédelmet. Így aztán örülhetünk, hogy 9511 súlyos bűncselekmény helyett, a 2014. évben már “csak” 6960 történt. Igaz, hogy ennek 1/3-át sem sikerült felderíteni!!  Annak ellenére, hogy a közterületi kamerák elhelyezésével ígérik a biztonság növekedését és érzetét. Véleményem szerint, a hamis érzetét.

Kérdem én, a kamerák mennyiben segítenek a lakásmaffia, az idős emberek kifosztása, a betörések, a rabszolgatartás, az utcai rablások, kábítószerek terjesztésének felszámolásában? Sokszor van olyan érzésem, hogy nem a rendőrök szándékával, szakértelmével van baj. Valami más erők munkálkodhatnak az eredménytelenség érdekében. Vannak ötleteim, de azokra mostanság gondolni is bűn.

Makai Tibor önkormányzati képviselő, Jobbik

Összefoglaló videó az illetékes rendőri vezetők válaszaival: