A külföldi szennyvíziszapnak nincs politikai hovatartozása

2019-07-26 10:55

A múltheti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy a Kormány megálljt fog parancsolni a külföldről érkező szennyvíziszapnak. Örülünk annak, hogy a kormánypártok is felfigyeltek a problémára, igaz, ehhez több évre és a Jobbik országgyűlési képviselőinek figyelemfelhívó megmozdulásaira volt szükségük. Az is sajnálatos, vagy leginkább szánalmas, hogy a kormánypártok politikai sárdobálásra használják a külföldi fekália témát, ahelyett, hogy elismernék saját felelősségüket, hiszen hatósági engedély nélkül nem hozhatnák be az import mocskot. A Jobbik, a korábbi és jelenlegi kormánypártok harcán túltekintve valóban szeretné megoldani a helyzetet, amely veszélyt jelenthet a környezetre, az állatvilágra és az emberekre is.

Az ügyet azonban csak félig sikerült kezelnie a kormánynak, hiszen a hazai szennyvíziszapot továbbra is felhasználhatják egy kétséges eljárással, amelyet más országokban már betiltottak. A komposztálási eljárással ugyanis feltételezhetően nem szűrhetőek ki megfelelő mértékben a legveszélyesebb vegyületek, mint például a mikroműanyagok, a hormontartalmú gyógyszerek maradékai, vagy éppen a higany és egyéb nehézfém-származékok.

A Jobbiknak továbbra is az a véleménye, hogy szükséges az egész rendszer felülvizsgálata, szakemberek széles körű bevonása, és egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amelyről már folyik az egyeztetés.

Nunkovics Tibor, országgyűlési képviselő

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus