Híreink

Külhoni magyarok is kapnak e-kártyát

2015-11-10 21:03
-A +A

Január elsejével a külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek az úgynevezett e-kártya használatára – közölte Szávay István jobbikos országgyűlési képviselővel Pintér Sándor belügyminiszter.

Szávay írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, amelyben hangsúlyozta, a nemzet teljes értékű tagjaiként kell tekintenünk a külhoni magyar állampolgárokra, ezért kiemelten fontos, hogy azok is hozzáférjenek az e-kártyához és élvezhessék annak előnyeit, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel vagy egyéb személyazonosító igazolvánnyal.

A belügyminiszter a parlament honlapján hétfőn közzétett válaszában azt írta:

az elektronikus személyazonosító igazolvány igénylésének nem lesz feltétele a magyarországi lakcím, az adóazonosító jel vagy TAJ-szám megléte, továbbá a személyazonosító igazolvány sem.

Az elektronikus személyazonosító igazolvány bevezetését követően a külföldön élő magyar állampolgárok a szokásos módon, okmányirodai rendszerben – okmányirodákban, kormányablakokban, illetve a Központi Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) Központi Ügyfélszolgálati Irodájában – igényelhetik az elektronikus személyazonosító igazolvány kiállítását – fejtette ki Pintér.

Mindent lehet majd vele intézni

A kormány célja, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerint külföldön élő magyar állampolgároknak – lakóhelyükhöz közel – Magyarország külképviseletein is legyen lehetőségük benyújtani a személyazonosító igazolvány iránti kérelmet

– olvasható a válaszlevélben.

Az új okmányt – ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat – felmenő rendszerben vezetik be.

alfahir.hu - jobbik.hu

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 június