Kultúrharc Fidesz-módra: soha nem elég?

2019-12-09 18:03

A Jobbik növekvő aggodalommal értesült arról a salátatörvény-tervezetről, amely a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kiüresítésén keresztül a magyar színházi életet teljes kormányzati kézi vezérlés alá rendelné. A módszer már sajnos megszokott: a fideszes törvénygyár gyorsított eljárásban, megfelelő szakmai egyeztetés nélkül, egyszerű strukturális átalakításnak álcázva igyekszik átvinni a Parlamenten egy olyan törvényt, amelynek egyetlen célja az egypárti túlhatalom bővítése – ezúttal a kultúra területén.

A Jobbik nemzeti néppártként rendkívül aggasztónak tartja, hogy a fideszes kultúrharc immár a kulturális élet támogatásában korábban szakmai döntéseket hozó NKA teljes kiüresítéséig is eljutott. Ez a politika a színházak, a helyi és nemzetiségi társulatok önállóságát sem kíméli, sőt fennmaradásukat is veszélyezteti. A legsötétebb bolsevik időkre tartjuk jellemzőnek, amikor a politika totális kontrollt gyakorol a kultúra fölött, ezért elfogadhatatlannak tartjuk a törvényjavaslatot, és kiállunk az ellene tiltakozók mellett. A Fidesz úgy próbálja beállítani a kulturális élet felforgatását, hogy erre az úgynevezett „zaklatószínházak” miatt van szükség, a valóságban azonban a Fidesz vált „zaklatópárttá“, zaklatja, megfélemlíti, sőt erőszakot tesz az egész magyar kultúrán.

A Fidesz ezekkel a lépésekkel végleg a könyvégetők pártjává vált, a Jobbik viszont a tudás és a kultúra pártján áll mint tisztességes polgári erő.

Dr. Brenner Koloman, Jobbik frakcióvezető-helyettes, oktatási és kulturális kabinet vezetője

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

2020 augusztus