Legyen március 21-e a politikai okokból üldözött, megkínzott vagy meggyilkolt gyermekek és fiatalok emléknapja!

2019-03-22 09:29

Ma 60 esztendeje annak, hogy a 18. életévét éppen csak betöltött ’56-os pesti srácot, Mansfeld Pétert kötél általi halálra ítélte és kivégeztette a kommunista diktatúra.

Magyarország a történelem viharában több alkalommal veszítette el vérrel kivívott szabadságát és függetlenségét. Az elnyomó diktatúrák áldozatai sok esetben a legvédtelenebb gyermekek és fiatalok voltak, gondoljunk csak a trianoni országvesztés után vasúti kocsikban ételért könyörgő menekültekre, az éppen ma 100 éve megalakult Tanácsköztársaság pogromjainak áldozataira, az 1944 nyarán bevagonírozott százezrekre, a szovjet katonák által meggyalázottakra vagy az 1956-ban fegyvert ragadó pesti srácokra.

Úgy gondoljuk, hogy az ő sorsuk emlékezésre és emlékeztetésre méltó sors, amely arra figyelmeztet, hogy történelmünknek soha többé nem lehetünk elszenvedői.

Ezért a Jobbik országgyűlési képviselőjeként a mai napon országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, amely március 21-ét a politikai okokból üldözött, megkínzott vagy meggyilkolt gyermekek és fiatalok emléknapjává nyilvánítaná.

A határozati javaslat szövege ide kattintva érhető el.

Bencsik János
országgyűlési képviselő

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

2019 július