Lépjünk túl a bősi árnyékon!

2013-04-22 13:57

Vona Gábor nemzetstratégiai kérdésben kér segítséget, egy tabu-kérdésben. Eltelt egy negyed évszázad, ideje volna újragondolni: mindenhol van vízerőmű, Magyarországon nincs. A Jobbik fontosnak tartja a kérdés boncolgatását, mivel az országon átfolyó vizek mindösszesen 5 százalékát használjuk. A vízlépcsővel magunk szabályozhatnánk aszály vagy áradás esetén a vízszintet. Hamis érv, hogy a környezeti értékeket veszélyeztetné a megoldás.

Vízenergiát is tudnánk termelni, ezáltal az ország energiafüggőségét is enyhíteni lehetne. A kormány mindeddig nem tett semmit. A beruházásoknak egyébként hatalmas munkaerőigénye volna.

A Jobbik javaslata szerint legalább két vízerőmű építse lenne szükséges a Dunán, a Dráva felső szakaszán a horvátokkal közös vízerőmű megépítése lenne szükséges. Vona a Duna magyarországi szakaszán a vízi személyi- illetve teherszállítás lehetőségének megteremtését is felvetette.

Mindezek az elképzelések nem ütköznek ökológiai szempontokkal. Vona Gábor kiemelte: a Jobbik szakmai vitát szeretne.

Fónagy János államtitkár válaszol, a magyarországi vízgazdálkodással kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország alvízi ország. A földrajzi helyzetünkből adódóan a víz nagyon fontos, II. József mérnökei rajzolták meg a Duna-Tisza rajzait. Bős-Nagymaros ügyében a magyar társadalom alapállása nem változott. A Duna vízkormányzása szempontjából az energia harmad-negyedleges kérdés.

alfahir.hu - jobbik.hu

Ismét elmarasztalta a bíróság a Habony-művek egyik zászlós hajóját!
Újabb településen bontott zászlót a legerősebb ellenzéki párt!

2017 november