Letelepedésikötvény-biznisz: amikor már a konstrukció is visszaélésgyanús

2016-07-27 15:22

A Jobbik a kezdetek óta hangoztatja, a letelepedési államkötvények üzlete összefüggésben van a közpénzekkel, és felhívtuk a figyelmet arra, nem kizárható, hogy bűnözők is letelepedési joghoz jutnak a konstrukció révén.

A sajtóban újra megjelentek a becslések, amelyek 100 milliárd forint körülire teszik azokat a bevételeket, amelyekhez a sokszor gyanús hátterű, offshore paradicsomokban bejegyzett közvetítő cégek hozzájutottak. Ezeket a társaságokat Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz kötik. A kormány védekezése, amely szerint nem közpénzről van szó, egyértelműen hazug, hiszen ha egy állam kiárusít egy kedvezményt, jelen esetben a letelepedés jogát, az ebből befolyó bevétel – hasonlóan egy koncessziós szerződéshez – egyértelműen közpénznek minősül.

A közvetítő cégek és a közbeiktatott ügyvédi irodák nem tesznek mást, mint a kérelmeket befogadják és az illetékes magyar hatóságok részére továbbítják, ráadásul kizárólagos joggal. Szerepük teljes mértékben mellőzhető lenne, hiszen a külképviseleteken is lehetne jelentkezniük a letelepedési kötvényt vásárolni kívánó külföldieknek. Persze akkor nem lehetne egy 300 ezer eurós kötvényen közel 100 ezer eurót keresni!

Az meg már csak hab a tortán, hogy a konstrukciót bűnözök is könnyen használhatják arra, hogy az Európai Unió területén letelepedési joghoz jussanak.

Ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati felhatalmazást kap, meg fogja szüntetni a letelepedési kötvény körüli bizniszt, és a leghatározottabban el fogja számoltatni az abban részt vevő, azt kiötlő politikusokat!

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elítéli Donald Trump amerikai elnök döntését.
Köszönjük mindenkinek a szolidaritás kinyilvánítását és az anyagi támogatását.

2017 december