Levelet és alamizsnát kapnak a nyugdíjasok, miközben az ellátásuk romokban hever

2019-09-12 14:23

Csak a külsőségekre építi idősgondozását a kormány, miközben a valóban segítséget nyújtó állami szociális ellátások a nyugdíjrendszerrel együtt válságos időket élnek. Hiába az Erzsébet-utalvány, a kilencezer forint vagy a levél Orbán Viktortól, ha ezek csak egy-egy napra szóló kiugrást jelentenek a valóságból.

A Magyarországon tapasztalható demográfiai válság nem csak a gyermekvállalási kedv alacsony szintjéről szól, hanem az idősgondozásról is. A hazánkat elhagyó több százezer ember ugyanis nem csupán a családalapítást kezdheti külföldön, de szüleik, nagyszüleik támaszaként sem tudnak megjelenni.

Jelenleg több mint 26 ezer idős ember vár arra, hogy helyet kapjon egy biztonságot és kiegyensúlyozott ellátást biztosító szociális intézményben – erre Sneider Tamás, a Jobbik elnöke mutatott rá szerdai sajtótájékoztatóján.

A pártelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt arról beszélt, a kormány magára hagyta az idős generáció tagjait, az ellátásuk nem hogy nem fejlődött, de még romlott is. Ezzel szemben a Jobbik a nemrég bemutatott önkormányzati programjában nagymértékű férőhelybővítést szorgalmaz az idősellátás területén.

1990-ben 260 ezer, míg 2019-ben már 420 ezer 80 év feletti idős ember él hazánkban – mondta.
A fejlesztés Sneider szerint gazdaságilag is megtérülő lehetne, tekintettel arra, hogy két idős ember gondozása átlagosan egy új munkahelyet teremthetne, ez pedig a kistérségek szűkös lehetőségein javítva mintegy 13 ezer új munkahelyet jelenthetne.

Az országgyűlési képviselő úgy látja, a demencia kérdése is egyre komolyabb kihívásokat jelent, azonban a probléma átfogó kezelésére, a betegek ellátására nem áll rendelkezésre a megfelelő rendszer.

Nem fejlődött a szociális étkeztetés finanszírozása sem: miközben évről évre emelkednek az élelmiszerárak, a szociális étkeztetés támogatása nyolc éve változatlanul 55 ezer 300 forint.

Sneider Tamás a szociális dolgozók megbecsüléséről szólva arról beszélt, a rendszer összeomlásához vezethet, ha nem rendezik a megalázóan alacsony béreket. Szerinte ezzel nem csak ők, hanem a szakma is tisztában van, a kormány és az Emmi mégsem reagál érdemben a javaslataikra.

Az idősek nappali ellátásának állami támogatása 2013 óta változatlanul 109 ezer forint, míg a demens személyek nappali ellátására ugyancsak hat éve változatlanul évi 500 ezer forint támogatást kínálnak.

Ha a kormány komolyan gondolja a demográfiai válság kezelését, és valóban tenni akar azért, hogy több gyermek szülessen Magyarországon, akkor javítania kell az idősgondozás feltételein, mert az ún. „szendvicsgeneráció” tagjainak egyszerre kell gyermeket nevelnie és a szüleit gondoznia. Ez jelentősen hátráltathatja a gyermekvállalási kedvet - véli a képviselő.

„Ha a magyar kormány szakmai alapon működtetné akár a családtámogatási-, a szociális- vagy az idősellátási rendszert, ezeket nem hagyhatná figyelmen kívül” - jegyezte meg a Jobbik elnöke.

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december