Magát leplezte le az ÁSZ

2017-12-07 18:40

magyaridok.hu oldalon 15:13-kor megjelent „JOBBIK-BÍRSÁG: DOKUMENTUMOK ALAPJÁN DÖNTÖTT AZ ÁSZ” című cikkében Horváth Bálint az Állami Számvevőszék osztályvezető főtanácsosa - aki két alkalommal is megtagadta a párt által az ÁSZ székházához szállított pénzügyi dokumentumok átvételét - az alábbiakat nyilatkozta a Jobbik ÁSZ vizsgálatával kapcsolatban:

„Egyfelől indult egy átfogó, minden pártra kiterjedő 2015-16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés, melynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt. Tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az ÁSZ az ügyészséghez fordult.”

Ezzel Horváth elismerte, hogy az ÁSZ határidő előtt zárta le a párt elől az adatokat feltöltésére szolgáló felületet szeptember 29-én, hiszen nyilatkozata szerint is csak október 3-án járt le a határidő.

A cikk további részében Horváth az alábbiakat mondja el: „Októberben hatósági bejelentés érkezett hozzánk a Jobbik 2017 első felében kötött plakátkampányával kapcsolatban. Megvizsgálva a bejelentéshez csatolt dokumentumokat, az ÁSZ a Jobbik esetében kiterjesztette a vizsgált időszakot ez év első felére.”

Az ÁSZ azonban a szeptember 28-án délután 15:18-kor elküldött levelében már jelezte, hogy – jogszabályellenesen - kiterjesztette a vizsgálatot a 2017-es év első félévére is, majd az adatok szolgáltatására szolgáló felületet határidő előtt lezárta szeptember 29-én. Mindezt annak ellenére, hogy azon hatósági jelzést, amellyel magyarázza a vizsgált időszak kiterjesztését, saját nyilatkozata szerint is csak októberben kapta meg.

Ezzel Horváth beismerte, hogy az Állami Számvevőszék maga idézett elő olyan helyzetet, amely a Jobbik törvénytelen elmarasztalásához vezetett.

A Jobbik elutasítja az Állami Számvevőszék érdemi vizsgálat nélkül nyilvánosságra hozott szakmaiatlan megállapításait, egyúttal keresi a jogi lehetőségét igazának érvényesítésére.

Schön Péter gazdasági igazgató

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elítéli Donald Trump amerikai elnök döntését.
Köszönjük mindenkinek a szolidaritás kinyilvánítását és az anyagi támogatását.

2017 december