A magyar kultúra nem játékszer

2020-02-06 07:45
A néppárti Jobbik komoly kétségekkel figyeli azt a tervezési folyamatot, amely szerint a németek kiirtásán viccelődő műsort is finanszírozó Petőfi Irodalmi Múzeum alá kerülhetnek olyan magyar kulturális egységek, mint például az Országos Széchényi Könyvtár, a Cseh Tamás Archívum, illetve a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei részlege.

Véleményünk szerint Demeter Szilárd igazgatónak a PIM-ben kellene rendet tartania. Erre sem képes, hiszen a műsor készítői tovább uszítanak mind a németség, mind a személyemmel kapcsolatban. Amíg ez nem megy, nem kellene nagyobb babérokra törnie. A magyar kultúra ugyanis nem játékszer, nem Demeter Szilárd kísérleti terepe.

Sokkal fontosabb, hogy a kultúra és annak szervezése, támogatása pártoktól független műhelyekben, szervezetekben történjen. A Nemzeti Kulturális Alap szakmai alapú támogatási rendszerét pedig erősíteni kellene véleményünk szerint, nem pedig megszüntetni az önállóságát, ahogy az tavaly év végén a kulturális törvény módosítása során felvetődött. A jelenlegi fideszes kormányzati tervek egy óriási központ létrehozásáról szólnak, amelyek további centralizációt jelentenének egy hiteltelen és vitatott vezetővel az élen. A néppárti Jobbik szerint viszont a kultúra nemzeti alap, amelyet nem vezethet egy, a Fideszhez - saját kijelentése szerint – „120 százalékig hű” pártkatona.

Dr. Brenner Koloman frakcióvezető-helyettes, a Jobbik oktatási és kulturális kabinetjének vezetője

Szinte az összes párt beállt mögéjük.
A Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

2020 február