Magyarország a hazánk, Budapest az otthonunk

2014-09-27 16:14

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje és Szilágyi György fővárosi elnök bemutatta a Jobbik 2014-es budapesti választási programját pénteken délután.

A választási programot bemutató sajtótájékoztatót Szilágyi György kezdte, aki elmondta, hogy a Jobbik minden választáson programalapú kampányt folytat, valamint a párt mindig készen áll, hogy a programpontjait egy nyilvános vitán ütköztesse a többi indulóval. Mint mondta, ezelől a főváros esetében is elzárkózott mind Tarlós István, mind Falus Ferenc.

A nemzeti párt a sajtó képivselőinek egy negyvenoldalas programot mutatott be, amelynek programpontjait Staudt Gábor főpolgármester-jelölt részletesen ismertetette. A címről (Magyarország a hazánk, Budapest az otthonunk) elmondta, hogy ez jól tükrözi a Jobbik filozófiáját, miszerint a hazafiság fontos kötelesség, de emellett a fővárosi jobbikosok számára Budapest az otthon, amelyet élhetővé, biztonságossá, munkahelyekben gazdaggá és erőssé szeretnének tenni.

A program megőrizte a 2010-es stratégiai célkitűzéseket, az irányvonal ugyanaz, mint 2010-ben, de természetesen számos új, akutalizált elemmel bővült. Staudt szerint 2010-ben sokan azt hitték, hogy elegendő lesz a főpolgármestert leváltani ahhoz, hogy megszabaduljunk a Demszky-koszak szellemiségétől, de jól látszik, hogy ez még 2014-ben sem sikerült. Mint fogalmazott, az elmúlt négy évben nem történt meg az elszámoltatás, nagy fokú pazarlás tapasztalható, tragikus a közbiztonság, elvették az iskolákat és kórházakat, újabb adósságba sodorják a várost (és úgy tálalják, mintha ez egy kegy lenne), dugódíjat vezetnek be, valamint elegendő munkahelyet sem hoztak létre.

Staudt Gábor szerint egy erős Magyarországnak erős fővárosra van szüksége, és le kell számolni az álságos vidék-főváros konfliktussal, hiszen a budapesti intézkedések nagyban befolyásolják az ország életét is.

A Jobbik amennyiben felhatalmazást kap a választóktól, úgy számos változást hozna a főváros életében. A részletes programot bárki elolvashatja a mától elérhető Budapest Programban.

Portálunk korábban már beszámolt Vona Gábor és Staudt Gábor közös sajtótájékoztatójáról, ahol elhangzott, hogy a Jobbik hogyan gondolkodik Budapestről, mik azok a főbb területek, amelyeken sürgős változtatásokat hajtana végre.

Néhány példa a radikális párt programjából:

- az autósokat nem büntetné, hanem jutalmazná, hogy elősegítse a közösségi közlekedés széles körű használatát

- a fiatal családoknak bérlakás-építési programot indítana

- Budapest-törvényt alkotna, mert az önkormányzati törvényben nem kellően szabályozott a főváros működése

- új társadalmi szerződést hozna létre

- A Dunát tenné a "főváros főutcájává", hogy valóban ki legyen használva a közösségi közlekedésben

- munkahelyeket teremtene (elsősorban a kis- és középvállalkozások támogatásával)

- elősegítené a termelő vállalkozások termékeinek fővárosi piacra jutását

- létrehozná a Budapest Őrséget, amely nem pénzbehajtóként, hanem személy- és vagyonőrként funkcionálna

- fellépne a lomi- és kábítószerbűnözéssel szemben, visszaszorítaná a fémtolvajok működését

- bevezetné a Biztonságos Szórakozóhely Minősítést

- az idősek számára távfelügyeleti segélyhívó készüléket biztosítana

- elszámoltatná és átvilágítaná a BKK működését (ha szükséges, meg is szüntetné)

- bővítené a földalatti kötöttpályás közlekedési lehetőségeket

- csökkentené a BKV-jegyek és bérletek áfáját 27%-ról 5%-ra úgy, hogy ez tükröződjön az árakban is

- bevezetné a diákjegyet

- egységes parkolási rendszert építene ki, miközben leszámolna a parkolómaffiával

- létrehozná a parkolási bérletet

- visszavenné a kórházakat

- újranyitná a mentőkórházat

- szakítana azzal a szemlélettel, hogy a föld és víz a tőke kategóriájába sorolandó

- fejlesztené a városban a "zöld megoldásokat" például a zajvédő falak helyett

- kiemelt hangsúlyt fektetne az állatvédelemre

- a rászoruló idősek számára ingyenessé tenné az ebek oltását

További programpontok és tervek elérhetőek a Jobbik Budapest Programjában.

Újságírói kérdésre Staudt elmondta, hogy mindezek finanszírozására "megvan a pénz a rendszerben", csak eddig gazdaságtalanul költötték el (a korrupcióról nem is beszélve). Szerinte, ha megfelelően költenék el a rendelkezésre álló forrásokat, támogatásokat és bevételeket, akkor mindez megoldható volna. Ha nem lopnának, volna pénz mindenre - tette hozzá a Jobbik főpolgármester-jelöltje.
A sajtótájékoztató végén Staudt Gábor elmondta, hogy a vitáról történő egyeztetés legközelebb hétfőn 2-kor lesz, bár az eddigi tapasztalatok alapján nagy remények nem fűzhetőek hozzá.

alfahir.hu

2020 augusztus