Híreink

Meg kell védenünk a határainkat

2015-01-27 17:49
-A +A
A Jobbik a határőrség visszaállítását javasolja az illegális bevándorlók számának csökkentése érdekében – jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője és országgyűlési képviselője.

Kiemelte: a határvédelmi feladatokat a rendőrség erre kijelölt részlege jelenleg nem tudja önállóan ellátni, ezért időnként a készenléti rendőrök mellett a mező- és polgárőröknek is be kell segíteniük. A Jobbik ezért a meglévő rendőri egységek mellett egy 2500 fős határőrség létrehozását javasolja, amely elsősorban az ukrán és szerb határ hatékonyabb ellenőrzéséért felelne.

Mirkóczki Ádám szerint, bár a határőrség visszaállítása biztos sok milliárd forintba kerülne, hosszú távon mégis megtérülne, hiszen az illegális migráció még több kárt okoz az országnak.

A Jobbik szóvivője hangsúlyozta: pártja a határőrség felállítása mellett továbbra is javasolja a menekülttáborok zárttá tételét, a bevándorlásügyi eljárások gyorsítását, valamint azt, hogy az országba érkező gazdasági menekültek - az uniós szabályok ellenére - visszafordíthatók legyenek a határon.

Csak a Jobbik álláspontja határozott a határőrség ügyében

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a január 14-i, terrorizmus elleni ötpárti egyeztetés után jelentette be, hogy pártja vitára bocsátaná az önálló határőrség visszaállítását. A döntést szerinte a megnövekedett, két év alatt hússzorosára emelkedett illegális bevándorlás indokolná, amely főként a déli határ rendőreinek és mezőőreinek a munkáját foglalja le.

Múlt héten, kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után az alfahir.hu megkérdezte a politikusokat: szerintük normális helyzet-e, hogy a déli határszélen mezőőrök fogdossák össze az illegális határátlépőket, illetve szükség lehet-e a határrendészeti szervek átalakítására, esetleg a határőrség visszaállítására?

A fideszes Németh Szilárd óvatos álláspontjáról csak annyi derült ki, hogy „a magyar nemzeti érdekeket a határ mentén is meg kell védeni”. A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint „mindegy, hogy határőrként, rendőrként, vagy polgárőrként (!) csípik fülön a határsértőket”, a lényeg a hatékonyság. (Az önálló határőrséget még a Gyurcsány-kormány alatt, 2008. január 1-jétől szüntették meg.)

Az LMP politikusa, Szél Bernadett szerint ez egy szakmai kérdés, amit a szakembereknek kell eldönteni, „nem szerencsés, ha a politikusok ebben tanácsokat adnak.” Szél Bernadett csak azt felejtette el, hogy az önálló határőrség felállításához politikai döntés szükséges.

A jobbikos Mirkóczki Ádám portálunknak azt válaszolta: ha a Jobbik megkapja a szükséges választói felhatalmazást, végre érdemi vita kezdődhet a határőrség visszaállításáról. Addig a kétharmados többség kezében a döntés joga, „én elmondhatom minden bizottsági ülésen, hogy ezt tartom szükségesnek, a kormányt nem fogom meggyőzni.”

Béli Balázs, a Barikád és az Alfahír fotósa nyerte el Úton Európába című képriportjáért a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. Béli Balázs az Alfahír kérdésére elmondta, hogy decemberben két hétvégét töltött Ásotthalmon és környékén, amely közvetlenül a szerb határ mellett található. Mint ismeretes, ezen a határszakaszon érkezik szárazföldön a legtöbb illegális bevándorló Európába. „Saját szememmel akartam meggyőződni arról, hogy valóban ennyi migráns lépi át a határt illegálisan, ezért fölvettem a kapcsolatot a település polgármesterével (Toroczkai László – szerk.), aki segített összekapcsolni a mezőőrökkel, így figyelemmel követhettem a munkájukat" - mesélte Béli.

Sokkoló bevándorlási adatok

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) is meglepte a 2014. évi menedékjogi kérelmek száma. Míg 2012-ben 2157-en, addig 2013-ban már 18.900-an, 2014-ben pedig 42.777-en jutottak be a hazánkba "menekültként". 2014-ben 2,6 milliárd forintba kerültek nekünk. Az EU tagállamai közül a legtöbben Németországban, Olaszországban, Franciaországban, majd Magyarországon kérnek menedékjogi kérelmet. Utánunk következik csak Hollandia és Anglia. A legnagyobb arányban koszovói (21.453), majd afgán (8796), szíriai, palesztin, iraki és egyéb menekültek érkeznek. (Részletes adatok ITT!)

alfahir.hu

 

Ajánlott cikkek

Az OECD államok munkavállalói közül az egyik legtöbbet dolgozó, ámde méltatlanul alulfizetett dolgozói a magyarok.
"Ez a törvény illegitim"

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 december