Híreink

Meg kell védenünk a határainkat

2015-01-27 17:49
-A +A
A Jobbik a határőrség visszaállítását javasolja az illegális bevándorlók számának csökkentése érdekében – jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője és országgyűlési képviselője.

Kiemelte: a határvédelmi feladatokat a rendőrség erre kijelölt részlege jelenleg nem tudja önállóan ellátni, ezért időnként a készenléti rendőrök mellett a mező- és polgárőröknek is be kell segíteniük. A Jobbik ezért a meglévő rendőri egységek mellett egy 2500 fős határőrség létrehozását javasolja, amely elsősorban az ukrán és szerb határ hatékonyabb ellenőrzéséért felelne.

Mirkóczki Ádám szerint, bár a határőrség visszaállítása biztos sok milliárd forintba kerülne, hosszú távon mégis megtérülne, hiszen az illegális migráció még több kárt okoz az országnak.

A Jobbik szóvivője hangsúlyozta: pártja a határőrség felállítása mellett továbbra is javasolja a menekülttáborok zárttá tételét, a bevándorlásügyi eljárások gyorsítását, valamint azt, hogy az országba érkező gazdasági menekültek - az uniós szabályok ellenére - visszafordíthatók legyenek a határon.

Csak a Jobbik álláspontja határozott a határőrség ügyében

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a január 14-i, terrorizmus elleni ötpárti egyeztetés után jelentette be, hogy pártja vitára bocsátaná az önálló határőrség visszaállítását. A döntést szerinte a megnövekedett, két év alatt hússzorosára emelkedett illegális bevándorlás indokolná, amely főként a déli határ rendőreinek és mezőőreinek a munkáját foglalja le.

Múlt héten, kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után az alfahir.hu megkérdezte a politikusokat: szerintük normális helyzet-e, hogy a déli határszélen mezőőrök fogdossák össze az illegális határátlépőket, illetve szükség lehet-e a határrendészeti szervek átalakítására, esetleg a határőrség visszaállítására?

A fideszes Németh Szilárd óvatos álláspontjáról csak annyi derült ki, hogy „a magyar nemzeti érdekeket a határ mentén is meg kell védeni”. A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint „mindegy, hogy határőrként, rendőrként, vagy polgárőrként (!) csípik fülön a határsértőket”, a lényeg a hatékonyság. (Az önálló határőrséget még a Gyurcsány-kormány alatt, 2008. január 1-jétől szüntették meg.)

Az LMP politikusa, Szél Bernadett szerint ez egy szakmai kérdés, amit a szakembereknek kell eldönteni, „nem szerencsés, ha a politikusok ebben tanácsokat adnak.” Szél Bernadett csak azt felejtette el, hogy az önálló határőrség felállításához politikai döntés szükséges.

A jobbikos Mirkóczki Ádám portálunknak azt válaszolta: ha a Jobbik megkapja a szükséges választói felhatalmazást, végre érdemi vita kezdődhet a határőrség visszaállításáról. Addig a kétharmados többség kezében a döntés joga, „én elmondhatom minden bizottsági ülésen, hogy ezt tartom szükségesnek, a kormányt nem fogom meggyőzni.”

Béli Balázs, a Barikád és az Alfahír fotósa nyerte el Úton Európába című képriportjáért a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. Béli Balázs az Alfahír kérdésére elmondta, hogy decemberben két hétvégét töltött Ásotthalmon és környékén, amely közvetlenül a szerb határ mellett található. Mint ismeretes, ezen a határszakaszon érkezik szárazföldön a legtöbb illegális bevándorló Európába. „Saját szememmel akartam meggyőződni arról, hogy valóban ennyi migráns lépi át a határt illegálisan, ezért fölvettem a kapcsolatot a település polgármesterével (Toroczkai László – szerk.), aki segített összekapcsolni a mezőőrökkel, így figyelemmel követhettem a munkájukat" - mesélte Béli.

Sokkoló bevándorlási adatok

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) is meglepte a 2014. évi menedékjogi kérelmek száma. Míg 2012-ben 2157-en, addig 2013-ban már 18.900-an, 2014-ben pedig 42.777-en jutottak be a hazánkba "menekültként". 2014-ben 2,6 milliárd forintba kerültek nekünk. Az EU tagállamai közül a legtöbben Németországban, Olaszországban, Franciaországban, majd Magyarországon kérnek menedékjogi kérelmet. Utánunk következik csak Hollandia és Anglia. A legnagyobb arányban koszovói (21.453), majd afgán (8796), szíriai, palesztin, iraki és egyéb menekültek érkeznek. (Részletes adatok ITT!)

alfahir.hu

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A kormánynak fel kellene bontania az önfeladó, gazdasági árulással felérő paktumot

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 augusztus