2019-11-30 09:07

Megengedhető-e politikai alapon elbocsátani egészségügyi dolgozókat a krónikus orvos- és nővérhiány közepette? – ezzel az írásbeli kérdéssel fordultam az Emberi Erőforrások Miniszteréhez.

Mi a fontosabb 2019-ben Magyarországon, az, hogy egy orvos, vagy egy nővér lojális legyen a kormánypártokhoz, vagy a magyar emberek egészségügyi ellátása? Siófokon az elmúlt napokban történtek ugyanis azt a látszatot keltik, hogy a magyar emberek egészségügyi ellátásánál fontosabb a politikai lojalitás. A siófoki kórházban szinte ugyanazon a napon mondtak fel a korábbi orvosigazgatónak, aki a helyi önkormányzati választáson a fideszes jelölttel szemben indult és győzött, majd alpolgármester lett a fideszes jelöltet szintén legyőző polgármester felkérésére, valamint egy nővérnek, aki a helyi fideszes országgyűlési képviselő Facebook-posztjához kommentelt. Amikor a kórház illetékese közölte a nővérrel az azonnali felmondás tényét, elhangzott: „ebben a politikai helyzetben” nem teheti meg, hogy a Facebook-on véleményt nyilvánít.

A siófoki orvosigazgató és nővér munkájával kapcsolatban sem merült fel kifogás, mindkét felmondás mögött politikai okok sejthetők. A siófoki kórház által az ügyben kiadott közlemény sem oszlatta el ezeket az aggályokat.

A témában már hétfőn felszólaltam a Parlamentben, „Mi folyik Siófokon?” címmel, de akkor még konkrétumok említése nélkül. A most beadott írásbeli kérdést követően sem hagyhatom, hogy a politikai megfélemlítés eluralkodhasson, minden rendelkezésemre álló jogi eszközzel élni fogok. Már csak azért is, mert ez a siófoki eset már túllép egy határt az október 13-i választási eredményekbe belenyugodni nem tudó kormányoldal részéről, hiszen ez már akár emberéleteket is veszélyeztethet, de mindenképpen veszélyezteti a betegek ellátását, az amúgy is szakemberhiánnyal küzdő magyar egészségügyben.

Az írásbeli kérdésem az alábbi linken érhető el:
https://www.parlament.hu/irom41/08324/08324.pdfPotocskáné Kőrösi Anita Facebook-bejegyzése: Megengedhető-e politikai alapon elbocsátani egészségügyi dolgozókat a krónikus orvos- és nővérhiány közepette?

Potocskáné Kőrösi Anita

A Sztojka-ügy a magyar igazságszolgáltatás csődje.

2019 december