Híreink

Megoldást nyújt a kormány lépése?

2018-10-11 20:26
-A +A
 
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2019-től 100 ezer forintra emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege.
 
Az otthonápolók díjának emeléséért július közepén Orbán Viktor irodája előtt sztrájkoló jobbikos politikus, Varga-Damm Andrea sajtótájékoztatón reagált Novák bejelentésére.
 
Mint mondta, örül, hogy az érintettek és az ellenzék tiltakozása nyomán sikerült elmozdulni a holtpontról, hiszen az említett emelés nagy segítséget jelent az otthon ápolóknak, nem világos azonban, mit is takart pontosan Novák Katalin kijelentése.
 
"Nem tudjuk, hogy a gyermekek szó a gyermekkorúakat jelenti-e, másérszt az sem tudható, hogy a rokoni minőséget is takarja-e. Ez azért nem mindegy, mert kérdéses, hogy ha csak a saját gyermeküket ápolókat részesítik az emelésben, akkor abba a nagyszülők beletartoznak-e - számos ilyen család létezik - , illetve saját gyermek esetében az ápoltak 18 éves kora után is jogosultak-e a díjra."
 
Novák Katalin bejelentette azt is, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat - szintén a jövő évtől - 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.
 
Varga-Damm ezzel kapcsolatban elmondta: Számításai szerint a legalacsonyabb ápolási díjban részesülők ekkora emelést követően még mindig csak 39-40 ezer forintot kapnának 2022-ben, ami már most is méltatlan, megalázó összeg.
 
A kormány terve szerint azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.
 
Varga-Damm Andrea ezzel kapcsolatban elmondta: számos ilyen családot ismer, és tapasztalatai alapján a költségek ilyenkor jóval magasabbak, hiszen sok esetben a két gyermek más betegségben szenved, más gyógykezelést, másfajta gondozást igényel.
 
A politikus hangsúlyozta: örül az előrelépésnek, ám a felmerülő kétségek miatt kérte, hogy a kormány alaposan fontolja majd meg a javaslatot annak benyújtása előtt.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Pontosan tudjuk, hogy Farkas Flórián miért élvezheti a büntetlenséget.
A két képviselő, a Jobbik többi képviselőjéhez hasonlóan, elkötelezett annak érdekében, hogy a kiépülő korrupt fideszes diktatúra helyett, egy szabad, élhető és biztonságos Magyarországot teremtsenek.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 június