Megoldást nyújt a kormány lépése?

2018-10-11 20:26

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2019-től 100 ezer forintra emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege.

Az otthonápolók díjának emeléséért július közepén Orbán Viktor irodája előtt sztrájkoló jobbikos politikus, Varga-Damm Andrea sajtótájékoztatón reagált Novák bejelentésére.

Mint mondta, örül, hogy az érintettek és az ellenzék tiltakozása nyomán sikerült elmozdulni a holtpontról, hiszen az említett emelés nagy segítséget jelent az otthon ápolóknak, nem világos azonban, mit is takart pontosan Novák Katalin kijelentése.

"Nem tudjuk, hogy a gyermekek szó a gyermekkorúakat jelenti-e, másérszt az sem tudható, hogy a rokoni minőséget is takarja-e. Ez azért nem mindegy, mert kérdéses, hogy ha csak a saját gyermeküket ápolókat részesítik az emelésben, akkor abba a nagyszülők beletartoznak-e - számos ilyen család létezik - , illetve saját gyermek esetében az ápoltak 18 éves kora után is jogosultak-e a díjra."

Novák Katalin bejelentette azt is, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat - szintén a jövő évtől - 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Varga-Damm ezzel kapcsolatban elmondta: Számításai szerint a legalacsonyabb ápolási díjban részesülők ekkora emelést követően még mindig csak 39-40 ezer forintot kapnának 2022-ben, ami már most is méltatlan, megalázó összeg.

A kormány terve szerint azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.

Varga-Damm Andrea ezzel kapcsolatban elmondta: számos ilyen családot ismer, és tapasztalatai alapján a költségek ilyenkor jóval magasabbak, hiszen sok esetben a két gyermek más betegségben szenved, más gyógykezelést, másfajta gondozást igényel.

A politikus hangsúlyozta: örül az előrelépésnek, ám a felmerülő kétségek miatt kérte, hogy a kormány alaposan fontolja majd meg a javaslatot annak benyújtása előtt.

alfahir.hu - jobbik.hu

A lépéssel a fiatalokba, a középkorúakba és az idősebbekbe is belerúgtak.
A fentiek okán ma reggel határozati javaslatot nyújtottam be azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa október 16-át a Magyar-Székely Összetartozás Napjává.

2018 október