Megreformálná a büntetés-végrehajtást a Jobbik

2014-03-11 18:50

Önfenntartó börtönökkel, bérrabtartással és "kiszervezéssel" csökkentené a rabok fenntartási költségeit a Jobbik, ami évente 56 milliárd forintra rúg.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett, hogy ma egy rab tartása nagyjából napi 8500 forintba kerül, ami felháborítóan sok, hiszen sok dolgozó ember nem is él ennyiből. Száz rabnál ez az összeg háromszázmillió forint, a 18 ezer fogvatartott pedig évente 56 milliárd forint összeget emészt fel.

Arra is rámutat, hogy számos börtönben szállodai minőségű körülmények vannak olyan sport- és szabadidős lehetőségekkel, amelyeket szintén nem sok dolgozó család tud magának megengedni.

A Jobbik kormányra kerülése esetén azonnal megkezdni a börtönök átalakítását önfenntartóvá, hogy a rabok maguk termelték ki nemcsak a saját költségeiket, hanem a sértettek kárpótlását is.

Bevezetnék a bérrabtartás intézményét is, ahol vállalkozásoknak adnának át rabokat, hogy saját intézményeken belül termeltessék ki a költségeket, dolgozzanak meg ott a rabok érte, így az állami börtönök zsúfoltságát és kiadásait is csökkenteni lehet. Államközi szerződések által “kiszerveznék” az fogvatartottakat olyan országoknak, akik eleve olcsóbban tudnak rabokat eltartani, így is csökkentve a költségeket - tette hozzá a Jobbik szóvivője.

A Jobbik célja többek között, hogy ne legyen státusszimbólum és követendő példa a börtönviseltség, ne vágyjanak oda az emberek, akár mások “tiszteletéért”, akár vélt vagy valós jobb lét miatt. Számos munka van, amit el lehet végeztetni a fogvatartottakkal, csupán a politikai szándék nincs meg a kormányban, pedig ez az egész nem pénz-, hanem csak akarat kérdése lenne - zárta Mirkóczki Ádám.

alfahir.hu - jobbik.hu