Mindhalálig?

2018-06-26 16:42

A valós és aktuális társadalmi problémákat figyelembe vevő, nyugdíjasokat érintő törvénycsomagot terjeszt a parlament elé Sneider Tamás. A Jobbik elnöke által bejelentett indítványok céljai: a férfiak is kapjanak lehetőséget a nyugdíjba vonulásra 40 évnyi ledolgozott munkaviszony után; 50 ezer forintra emelkedjen az öregségi nyugdíj legkisebb összege a jelenlegi 28500 forintról, valamint fennmaradjon a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény.

Tíz éve nem változott a jelenleg megalázóan alacsony nyugdíjminimum, amely az alapvető megélhetést sem teszi lehetővé. A nyugdíjrendszer átalakítása évek óta várat magára, a nyolc éve regnáló kormány megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat, a nyugdíjemeléseket pedig csak a luxusnyugdíjakban részesülők érzik.

A Jobbik a kis- és közepes nyugdíjak méltányos és differenciált emelését szorgalmazza, ennek lenne első lépése a legalacsonyabb öregségi 50 ezer forintra emelése. Ugyanígy kezdeményezzük – immár sokadjára –, hogy a férfiak nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkában töltött év után. Jelenleg hazánkban évente körülbelül 8000, 60-64 év közötti férfi hal meg, ami azt jelenti, hogy ötből három férfi nem éri meg a 65 éves kort. Ők azok, akiknek esélyük sincs a nyugdíjba vonulásra, a családjukkal, unokáikkal töltött nyugdíjas évekre, mert ők a munkából a temetőbe mennek.

A harmadik javaslatunk a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti munkavállalók után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény megtartása. Álláspontunk szerint ennek kivezetése elfogadhatatlan, a nyugdíj előtt állók elhelyezkedését lehetetleníti el még jobban, hiszen az 55-64 éves korosztályba tartozóknak nagyjából a fele rendelkezik bejelentett állással. A Jobbik a nyugdíjas munkavállalók adókedvezménye mellett fenntartaná a nyugdíj előtt állók adókedvezményét is.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Szávay István Facebook-bejegyzése.
A Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről.

2018 december