Híreink

Nagyjából százezer forint ráfordítással már ehetünk is egy jó balatoni halat

2019-08-02 09:47
-A +A
 
A Magyar Tenger partján hiába keresünk a vendéglőkben, vagy a büfékben balatoni halat, a miniszter pedig azt ajánlja, higy, aki ragaszkodik hozzá, fogjon magának - derült ki Steinmetz Ádám csütörtöki sajtótájékoztatóján. 
 
2013. decembere óta tilos a Balatonban a kereskedelmi célú halászat "az itt élőknek és nyaralóknak hatodik éve kell beérniük a külföldről mélyfagyasztva importált argentin hekkel, kazah süllel, román keszeggel."  - mutatott rá a jobbikos országgyűlési képviselő. A döntésnek annak idején egyébként nem környezetvédelmi, sokkal inkább politikai okai voltak. A Balaton partján nyolcvanezer horgász pecázik,– akiknek sporttársa többek közt Áder János is – minden bizonnyal nekik akartak kedveskedni azzal, hogy a halállomány jelentős részét lefölöző halászokat száműzték a tóról. 
 
Steinmetz írásbeli kérdésére adott válaszában Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtat: senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, hiszen "a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott."
 
Vagyis: ha balatoni halat akarunk enni, akkor fogjuk ki magunknak. A politikus ugyanakkor rámutatott, hogy ez sem olyan egyszerű feladat. Ugyanis, mielőtt kiülünk a stégre:
 
- Le kell tenni a horgászvizsgát.
- Több ezer forintért ki kell váltani egy horgászkártyát.
- Be kell lépni egy horgászegyesületbe, amelynek tagdíja szintén több ezer forintos. 
- Be kell lépni a fideszes képviselő, Szűcs Lajos által vezetett Magyar Horgászszövetségbe, ennek is több ezer forintos tagdíja van. 
- Horgászjegyet kell váltani, ez a Balatonnál 4000 forint egy napra.
- Végül, ha nem kézzel szeretnénk halászni, felszerelést is kell vásárolni több tízezer forintért. 
 
Így tehát egy akár százezer forintunkba is kerülhet, mire az asztalunkra kerülhet egy Balatonból kifogott hal - összegzett Steinmetz. 
 
A jobbikos képviselő szerint megoldás lehetne, ha a horgászok által kifogott halat a tóparti éttermek megvásárolhatnák, vagy a biológiailag káros, a Balatonban nem őshonos halakat gyérítenék, és az egy keletkezett húst a vendéglátásban használhatnák fel. 
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 december