Nagyjából százezer forint ráfordítással már ehetünk is egy jó balatoni halat

2019-08-02 09:47

A Magyar Tenger partján hiába keresünk a vendéglőkben, vagy a büfékben balatoni halat, a miniszter pedig azt ajánlja, higy, aki ragaszkodik hozzá, fogjon magának - derült ki Steinmetz Ádám csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2013. decembere óta tilos a Balatonban a kereskedelmi célú halászat "az itt élőknek és nyaralóknak hatodik éve kell beérniük a külföldről mélyfagyasztva importált argentin hekkel, kazah süllel, román keszeggel."  - mutatott rá a jobbikos országgyűlési képviselő. A döntésnek annak idején egyébként nem környezetvédelmi, sokkal inkább politikai okai voltak. A Balaton partján nyolcvanezer horgász pecázik,– akiknek sporttársa többek közt Áder János is – minden bizonnyal nekik akartak kedveskedni azzal, hogy a halállomány jelentős részét lefölöző halászokat száműzték a tóról.

Steinmetz írásbeli kérdésére adott válaszában Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtat: senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, hiszen "a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott."

Vagyis: ha balatoni halat akarunk enni, akkor fogjuk ki magunknak. A politikus ugyanakkor rámutatott, hogy ez sem olyan egyszerű feladat. Ugyanis, mielőtt kiülünk a stégre:

- Le kell tenni a horgászvizsgát.
- Több ezer forintért ki kell váltani egy horgászkártyát.
- Be kell lépni egy horgászegyesületbe, amelynek tagdíja szintén több ezer forintos.
- Be kell lépni a fideszes képviselő, Szűcs Lajos által vezetett Magyar Horgászszövetségbe, ennek is több ezer forintos tagdíja van.
- Horgászjegyet kell váltani, ez a Balatonnál 4000 forint egy napra.
- Végül, ha nem kézzel szeretnénk halászni, felszerelést is kell vásárolni több tízezer forintért.

Így tehát egy akár százezer forintunkba is kerülhet, mire az asztalunkra kerülhet egy Balatonból kifogott hal - összegzett Steinmetz.

A jobbikos képviselő szerint megoldás lehetne, ha a horgászok által kifogott halat a tóparti éttermek megvásárolhatnák, vagy a biológiailag káros, a Balatonban nem őshonos halakat gyérítenék, és az egy keletkezett húst a vendéglátásban használhatnák fel.

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december