Híreink

Nem engednek a diktatórikus tiltásnak

2013-04-30 19:25
-A +A

A zsidóság méltóságának féltése előnyt élvez az áldozatokra való megemlékezéssel szemben – derült ki tegnap, miután Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik országgyűlési képviselője átvette a szombatra tervezett megemlékezésről szóló BRFK tiltó határozatot. A Zsidó Világkongresszus idejére Orbán Viktor ugyanis minden olyan tüntetést betiltott, amely sértheti az oda érkezők méltóságát. Vona Gábor ma Facebookon jelentette be, hogy megtartják a rendezvényt, és nem ülnek fel a provokációnak.

A Jobbik elnöke bejegyzésében leszögezi: Mivel a döntés súlyosan sérti az ő, mint magyar állampolgár méltóságát, így mindenképp részt vesz a megemlékezésen. Hogy milyen formában lesz az eredetileg a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira való megemlékezés megtartva, egyelőre nem ismert, csak az, hogy „vagy így, vagy úgy”, de nem marad el.

A pártelnök egy dologra azonban felhívta a figyelmet: A kormány célja, hogy bebizonyítsa, keményen leszámol az Izrael politikáját kritizálókkal. „Jó fiú akar lenni az USA és a zsidó állam szemében. Ehhez arra van szüksége, hogy bennünket csürhének tudjon bemutatni. Minden vágya ezért egy olyan elszabadult tüntetés, amelyet fel tud oszlatni, és amelyet úgy lehet majd a médiában tálalni, mint egy erőszakos eseményt romboló, garázda résztvevőkkel.” – fogalmazott.

Hozzátette: Minden bizonnyal olyanok is megjelennek majd, akik szerepe az lesz, hogy ezt a kényelmes helyzetet generálják a kormány számára. Mindezt el kell kerülni, ezért arra kér mindenkit, hogy forró szívvel jöjjön, de hideg fejjel.

Vona Gábor aláhúzta: Méltósággal akarnak emlékezni az áldozatokra, és méltósággal akarják megmutatni, hogy „ez a mi hazánk”.  Aki pedig ezt nem érti meg, aki ezt nem így látja, az ne jöjjön a megemlékezésre – tette hozzá.

A tiltás oka, hogy Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát - közölte még hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Levegőt sem lehet majd nyugodtan venni

Ismert, korábban ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész hirdetett a Szabadság téri Hazatérés Templomához „antibolsevista és anticionista népgyűlést” május 4-re, a Zsidó Világkongresszus kezdetének napjára. Felhívásában a lelkész egyebek mellett azt követelte, hogy a világkongresszus „ítélje el az 1919-es és az 1945 utáni judeobolsevik keresztyén- és magyarellenes terrort, annak zsidó vezetőit”. 

A református egyház gyorsan reagált ifjabb Hegedűs felhívására mélységesen elítélve azt, így a lelkész lemondani kényszerült a gyűlést. A tüntetés ettől még nem maradt volna el, csak a lelkész helyébe felesége, Hegedűs Lórántné lépett. Hegedűsné szintén május 4-re hirdetett népgyűlést, de a Hazatérés Templomától kicsit távolabbi helyszínre, a Vértanúk terére. Ezúttal a „a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira” emlékeztek volna.

Eljött a kézivezérelt rendőrség kora

Orbán Viktor mostanában többször is utasította Pintér Sándor belügyminisztert arra, hogy tiltson be egy –egyébként- jogilag teljesen tiszta rendezvényt. A Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! nevű felvonulását a szocialista Steiner Pál kérésére tiltották be, méghozzá kétszer is, engedélyezés után. A módszer ellen még a liberális TASZ is megszólalt, mondván, a rendőrségnek, ha egyszer tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani egy rendezvényt. A miniszterelnöki ukázon alapuló utólagos tiltás pedig nemcsak törvénytelen, hanem a legkevésbé hatékony válasz is a „provokációra”.

A Hegedűsné Kovács Enikő nevével fémjelzett megemlékezés tiltása ismét Orbán Viktor kézivezérelt döntése alapján született, egy olyan homályos és megfoghatatlan indoklás révén, mint a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságának megsértése.

Gyűlöletkeltésre alkalmas, mint mindig…

Mint tegnap kiderült, a képviselő asszony a délutáni órákban vette kézhez a BRFK határozatát, amellyel betiltja a május 4-re tervezett, a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést. A rendőrség határozatának indoklásában – többek között – az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségekre hivatkozik és provokatívnak nyilvánítja rendezvény időpontját és célját – állt a tegnapi közleményben.

A tiltás kimondja továbbá, hogy „a szervezők részéről a zsidó közösséggel kapcsolatos gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilatkozások jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban”. Ez utóbbi állítás Hegedűsné szerint minden tényszerű alapot nélkülöz, ugyanakkor súlyosan provokatív és nemcsak az ő, de az államalkotó magyar nemzet minden jóérzésű tagjának érzékenységét bántja. A határozat ellen azonnali hatállyal felülvizsgálati kérelemmel fordul az illetékes bírósághoz. Meggyőződése ugyanis, hogy a független magyar bíróság érveit figyelembe veszi, és így a rendezvény megtartására sor kerül – tette hozzá.

Ismert, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress, WJC) háromnapos ülést fog tartani Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz majd Orbán Viktor miniszterelnök is. A rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt azért, hogy megvitassák a zsidóságot globálisan érintő témákat. Vélhetően ennek középpontjában a Jobbik lesz, mint „a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügye”, de szót ejtenek majd a közel-keleti helyzetről is.

H.A.

alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek


Vona Gábor - a Jobbik elnöke és frakció-vezetője
Vona Gáborral, a Jobbik elnökével készített interjút az egyik legolvasottabb lengyel konzervatív hetilap, az Uwazam Rze,
A Jobbik parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezte, hogy a 2006.

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson.
"kamujelöltek" indulhatnak pénzért a Fidesz érdekében a választáson.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 október