Híreink

"Nem kérünk abból, hogy 2019 a rabszolgák éve legyen"

2018-12-07 17:23
-A +A
 
Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján élesen kritizálta, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítását – az úgynevezett rabszolgatörvényt – benyújtó fideszes Kósa Lajos hétfőn a szakszervezetekkel való tárgyalás után arra a következtetésre jutott: törvényben kell rögzíteni azt is, hogy a szakszervezeteket megkerülve lehessen túlórára kötelezni a munkavállalókat.
 
A jobbikos képviselő szerint döbbenetes az az eljárás, amit a Fidesz az elmúlt időszakban tett a munkavállalók jogainak csorbításáért. Hozzátette, az már csak hab a tortán, hogy olyan módosítást is beletettek a törvényjavaslatba, ami szerint az emberek lemondhatnak a túlóra pótlékokról.
 
„Ki az az ember manapság, aki önkéntesen lemond a túlórapénzéről? Ki az az ember, aki lemond a munkája után járó pénzéről?”
 
Pintér Tamás az általa feltett kérdésekre úgy felelt: az az ember, aki félti az állását, a munkáját és fél attól, hogy azt elveszítheti. Aki bármit aláír annak érdekében, hogy megtarthassa a munkáját – mondta.
 
Aljasnak nevezete a Fidesznek azt az indoklását, miszerint az emberek érdekében cselekednének, hogy több pénzt keressenek. Pintér Tamás szerint a munkavállalók nemhogy több pénzt nem tudnának keresni, hanem még a családjuktól is elszakítják őket, illetve károsítják az egészségüket. Elüldözik az embereket Magyarországról, valójában a kormány a multik oldalára állt – szögezte le a jobbikos képviselő.
 
A Jobbik az emberek érdekeit védelmezné és béremelést szeretnének túlóra helyett, illetve olyan szakszervezeteket, amik megvédik a munkavállalókat. Ezért a párt álláspontja szerint meg kell erősíteni az érdekképviseleteket, a stratégiai kérdésű partnerszerződéseket felülvizsgálnák, és ha szükséges, akkor módosítanák is.
 
„Követeljük, hogy a multik helyett álljon az emberek oldalára a Fidesz. A Jobbik követeli a rabszolgatörvény visszavonását, és azt, hogy a fizetéseket emeljék meg túlóra helyett” - jelentette ki Pintér Tamás.
 
Az ellenzéki párt továbbá arra buzdítja tagjait, szimpatizánsait és minden magyar embert, hogy vegyenek részt a szombati budapesti demonstráción, mondjanak együtt nemet a Fidesz aljasságára
 
„Nem kérünk abból, hogy 2019 a rabszolgák éve legyen” - tette hozzá Pintér Tamás.
 
A FIDESZ CSAK ZAVARKELTÉSBŐL CSIKI-CSUKIZIK A MÓDOSÍTÓKKAL
 
A Magyar Szakszervezeti Szövetség szombat 10 órára hirdetett tüntetést a rabszolgatörvény ellen a Jászai Mari térre, ahonnét majd a Kossuth térre vonulnak a demonstrálók.
 
Csütörtökön számoltunk be arról, hogy úgy tűnhetett, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága enyhítheti a rabszolgatörvényt. Mint kiderült a kormánypárti többség kezdeményezte a módosítást. E szerint a 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehetne előírni, havi egy helyett pedig havi két pihenőnapot garantálnának azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, illetve a beosztástól csak írásbeli kérésre lehetne eltérni.
 
A bizottság jobbikos elnöke, Z. Kárpát Dániel az Alfahír megkeresésére elmondta: a módosításokat a testület ellenzéki tagjai – köztük ő maga is - elutasították, mivel „a rosszat nem kozmetikázzuk!”
 
Arról is beszámolt lapunknak, hogy a bizottság ülésén az érdekképviseletek vezetőit meg sem hallgatták. Z. Kárpát bizottsági elnökként szavazásra bocsátotta, hogy az érdekképviseletek képviselői szót kaphassanak, de azt a fideszes többség leszavazta.
 
Kordás László, a szombati tiltakozást szervező Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője a Mércének nyilatkozva „szépészeti beavatkozásnak” nevezte a módosításokat, azt is leszögezte, hogy a tüntetésüket mindenképpen megtartják.
 
Z. Kárpát Dániel és Kordás László aggályait igazolta, hogy a Hende Csaba vezette Törvényalkotási bizottság csütörtök este benyújtott egy összegző módosítást, amellyel lényegében felülírták – visszaszigorították - a Vállalkozásfejlesztési bizottság javaslatát. A módosító szerint évi 300 óráig veszik csak figyelembe a kollektív szerződést, illetve a további száz túlórát a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján lehet elrendelni. Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a tervezet nem a magyar dolgozókat védi, továbbá Kósa Lajost „rabszolgahajcsár úrnak” nevezte, majd széttépte a fideszes javaslatot.
 
Szintén csütörtökön írtunk arról, hogy a Policy Agenda által december 4-5. között készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83%-a elutasítja a rabszolgatörvényt. Mindössze 9% támogatja a kormánypárti kezdeményezést.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

"A magyar kormány pofátlanul kizsebeli a magyar adófizetőket, és a tőlük elvett pénzt szétosztja az Orbán-haveri kör között"
Megszokhatta már mindenki, hogy a Fidesz-utasításra hazugsággyárrá változott TV2-t nem érdeklik a magyar jogszabályok.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 május