Nem sért nemzetközi jogot a krími szavazás a jobbikos EP-képviselő szerint

2014-03-17 11:03

Kovács Béla jobbikos EP-képviselő szerint a Krím státusáról vasárnap rendezett népszavazás megfelel a nemzetközi előírásoknak -  olvasható a The Guardian brit napilap vasárnapi beszámolójában.

A The Guardian cikke szerint Kovács Béla előző este egy sajtótájékoztatón a Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban azt mondta, hogy minden, amit a referendum előtt szombaton látott, megfelel a nemzetközi normáknak, és a népszavazás várhatóan szabad és tisztességes lesz. A vezető baloldali brit napilap arról írt, hogy a Krím státusáról tartott népszavazásra egyetlen jelentős nemzetközi szervezet sem küldött megfigyelőt, de 23 országból a dél-ukrajnai félszigetre érkezett megfigyelők egy Nyugat-ellenes ideológiájú és európai szélsőjobboldali politikusokból álló csoportja, akik szombat este nyilatkoztak a sajtónak.

Sok megfigyelő kikelt a Nyugat ellen, és azt állította, hogy Koszovó elismerésével a Nyugat kinyitotta Pandora szelencéjét és el kell fogadnia a krími szavazás eredményét. A brit lap azt is idézte Kovács Bélától, hogy brit megfigyelők nem érkeztek a Krímbe. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a szombat esti sajtótájékoztatóról beszámolva arról írt: Kovács Béla azt mondta, hogy a referendum "teljesen törvényes".

"A Krím népének, mint minden más népnek, joga van arra, hogy kifejezze véleményét. Ebben az esetben népszavazás útján. Ez a referendum abszolút törvényes. Van egy olyan dolog, hogy demokrácia, és a népnek jogában áll meghatároznia a saját jövőjét" - mondta a jobbikos EP-képviselő az orosz tudósítás szerint. A RIA Novosztyi Haralamposz Angurakisz görög EP-képviselőt is idézte, aki szintén arról beszélt, hogy "mi természetesen elismerjük, hogy az emberek hangot adjanak véleményüknek".

A népszavazást monitorozó csoportról az Obozrevatyel ukrán hírportál is beszámolt, közzétéve a Krímbe érkezett "megfigyelők" listáját, amelyen a jobbikos politikus mellett olasz, német, osztrák, belga, lengyel, lett és bolgár EP-képviselők, illetve nemzeti parlamenti tagok nevei szerepelnek.

MTI - alfahir.hu