Nem támogatták az ingyen nyelvvizsga javaslatát

2013-04-16 10:36
Nem támogatták az ingyen nyelvvizsga javaslatát

A Jobbik azt kezdeményezte, hogy az állam vállalja át mindenki számára az első középfokú állami nyelvvizsga vizsgadíját, ezzel is elősegítve a magyar emberek idegen nyelvtudásának bővülését - jelentette be korábbi sajtótájékoztatóján Farkas Gergely képviselő. A hétfői bizottsági ülésen az erről szóló előterjesztés parlamenti napirendre vételét azonban egyik párt sem támogatta.

Statisztikák szerint ismert, hogy Európai Uniós szinten utolsók vagyunk a nyelvtudásban, a lakosság kétharmada anyanyelvén kívül semmilyen más nyelven, két nyelven mindössze 13 százalék beszél. Az oktatásban pedig egyre nagyobb a nyelvvizsga-követelmény, így például az alapképzéses diploma megszerzésének egyik feltétele általában legalább egy középfokú nyelvvizsga megléte.

A Jobbik szerint miközben az oktatási rendszer egyre inkább megköveteli a nyelvvizsgát, addig annak megszerzése igen súlyos anyagi ráfordítással jár. Ezért a párt mindenki számára államilag finanszírozná egy C típusú komplex, vagy egy ezzel egyenértékű A és B típusú nyelvvizsga vizsgadíját.

A javaslat első körben arról szólt volna, hogy teljesítéstől függetlenül, az első próbálkozás minden magyar állampolgár számára legyen ingyenes. A hétfői bizottsági ülésen ellenérvként hangzott el, hogy az ingyenes próbálkozás nem késztetné tanulásra a jelentkezőket, így nagyon sok lenne a sikertelen vizsga, amit az államnak kéne fizetnie. Farkas Gergely, a Jobbik parlamenti képviselője szerint ellenben az, hogy csak az első próbálkozás ingyenes, elég késztető erő lehet azoknak, akik az átlagban 25-30 ezer forintos díjszabás miatt később sem tudnának nyelvvizsgát szerezni. A párt egyébként hajlandó lenne tárgyalni a módosításokról, így akár arról is, hogy csak a sikeres vizsgázók élvezhetnék a díjmentességet.

bizottsag

Farkas Gergely a Dúró Dóra és Balczó Zoltán jobbikos képviselőkkel közös javaslatának indoklásában kitért arra, hogy a párt javaslatával elsősorban a szegényebb, hátrányos helyzetű diákokon segítene, akiknek súlyos teher a több tízezer forintos vizsgadíj. Egy felmérés szerint az emberek 44 százalékát a magas költségek tartották vissza a nyelvtanulástól tavaly.

A költségekre kitérve a Jobbik képviselője elmondta, számításaik szerint évente 6 milliárd forintba kerülne az államkasszának az ingyenes középfokú nyelvvizsga biztosítása. Ezt úgy hozták ki – részletezte-, hogy a korábbi éves szinten 130 ezer vizsgázó számát a könnyítés miatt 200 ezer főre becsülték, a vizsgadíjat pedig egy kicsit felbecsülve 30 ezer forintnak számolták. A bizottság tagjai a szavazástól tartózkodtak, így a javaslat elbukott.

Korábbi ötlet volt az is, hogy a felsőoktatási intézményekben aktívabb, ingyenes nyelvoktatást tartsanak, ami a nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatókat segítené hozzá a nyelvtudáshoz. Továbbá a nemzeti párt szerint a köztévékben többet kellene feliratos filmeket adni, hogy ezzel is a hétköznapok nagyobb részévé tegyék az angol nyelv ismeretét.

alfahir.hu