Híreink

Nemzeti jelentőségű intézmény lesz a beregszászi gimnázium

2017-02-10 15:52
-A +A

A KárpátHír birtokába jutott információk szerint eredményes volt a Jobbik segítő szándékú kezdeményezése, ami azt a célt szolgálta, hogy a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BMG) nemzeti jelentőségű intézménnyé váljék. 2017-ben már ez a tanintézet is felkerül a listára, mint ahogyan a técsői líceum is. 2016-hoz képest az idén négy új intézménnyel bővül a kárpátaljai székhelyű nemzeti jelentőségű intézmények listája.

A Bereg-vidéken méltán nagy népszerűségnek örvendő és kiváló oktatási eredményekkel rendelkező gimnázium nemzeti jelentőségűvé nyilvánítását a Jobbik javasolta. Szávay István, a legnagyobb magyar ellenzéki párt szakpolitikusa már régen a szívén viseli a kárpátaljai gimnázium sorsát, többször is kiállt az anyaországi támogatási rendszerből korábban mellőzött oktatási intézményért. Amikor például még senki sem törődött velük, 2013-ban — szerény eszközeihez mérten — a Jobbik alapítványa egymillió forinttal támogatta egy új, korszerű számítógépterem felszerelését.

Amint arról már hírt adtunk, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője Vona Gáborral, a párt elnökével közösen tavaly ősszel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére küldött levelet, amiben kérték Kárpátalja egyik legjobb oktatási intézményének a nemzeti jelentőségű intézmények listájára való felvételét.

Levelükben felhívták a figyelmet, hogy a gimnázium eredményei alapján Kárpátalja legjobb köznevelési intézménye, beiskolázási területe pedig nemcsak a Beregszászi járásra, hanem a teljes megyére kiterjed.

Járási szinten az előző tanévben 105 első, második vagy harmadik helyezése volt tanulóinak, míg megyei szinten ez a szám évek óta 14 és 28 között mozog, miközben országos viszonylatban is hallatnak magukról az ott tanuló tehetséges diákok. Kollégium biztosítja a messzebbről érkező tanulók elhelyezését, amely azonban felújításra szorul. A mostani előrelépéssel ez a probléma is megoldódhat, és sikerül tervezhetőbbé, stabilabbá tenni az egyik legmeghatározóbb kárpátaljai tanintézet működését.

Visszatérve a nemzeti jelentőségű intézmények legújabb listájára. Kárpátaljai vetületben négy új név szerepel rajta, ezzel a tavalyi 15-ről 19-re nő a kiemelten támogatottak listája. A BMG mellett egy másik oktatási intézmény, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum is felkerült. Ez teljesen logikus döntés, hiszen az összes többi egyházi intézmény rajta volt már, csak éppen a técsői nem. A másik két szerencsés KMKSZ-közeli. Új szereplő a listán a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, valamint a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége. Az intézmények mellett egy program is szerepel a nemzeti jelentőségű listán, éspedig a „Honfoglalási emlékhelyek megőrzése”.

Ha az egész Kárpát-medencét nézzük, 2017-ben összesen 86 intézet és program szerepel rajta, hattal több, mint tavaly.

karpathir.com

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július