Önálló minisztériumot akar a Jobbik a magyar oktatás számára

2019-11-28 18:24

Önálló oktatási és kulturális minisztérium felállítását sürgette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, rendkívül aggasztónak nevezve a korábbi akadémiai kutatóintézetekről és az egyetemi átszervezésekről érkező híreket.

Az oktatás területét nem lehet mesterségesen részekre szabdalni - mondta, példaként említve a szakképzés kivételét a közoktatásból. Hozzátette, "évente újraszabják a teljes rendszert", ami szerinte kapkodást, káoszt szül.

Az ellenzéki politikus szerint máig bizonytalan a szeptember elsejével a korábbi akadémiai kutatóintézetekből létrehozott hálózat sorsa, miközben nap mint nap hagyják el az országot a hazai tudományos világ derékhadát alkotó kiváló fiatal és középkorú kutatók.

Kifogásolta, hogy a kutatóhálózat főtitkára a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) demokratikusan megválasztott vezetését megkerülve, az egyes intézmények vezetőivel egyeztet az MTA 70 milliárd forintos vagyonáról.
Brenner Koloman bírálta azt is, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen a karok megszüntetését tervezik, ami után a rektor és a kancellár dönthetne minden lényeges kérdésben.

"A Jobbik mint, megújult nemzeti néppárt a szabad és független gondolkodásra, véleményalkotásra alapértékként tekintő polgári konzervatív gondolatkör alapján mindig az értelmiségi létforma szabadsága és függetlensége mellett foglal állást. Mi a Fidesz a tudás- és értelmiség-ellenes politikájával szemben a tudás és az innováció pártján vagyunk, amely biztosítja minden magyar polgár esélyét egy gyarapodó, teljes élethez" - fogalmazott a politikus.

alfahir.hu - jobbik.hu

2019 december