Híreink

Oroszországi Vona-interjú: az agónia elkezdődött, az USA és az EU ideje lejárt

2013-05-06 12:10
-A +A

Vona Gáborral, a Jobbik elnökével készített terjedelmes interjút az orosz székhelyű eurázsiai műhely "Gepolitika" című internetes lapja.

- Vona úr, mi az Ön politikai pártjának a fő ideológiája, és miért fontos Magyarország számára az EU-val való kapcsolatok felülvizsgálata?

- A Jobbik egy nemzeti-konzervatív párt, amely radikális eszközöktől sem riad vissza. Tehát amikor bennünket radikálisnak neveznek, az tévedés. A radikalizmus nem értékrend, hanem módszer. Mi azért vagyunk radikálisak, mert a helyzet is radikális. Mi magyarok jelen pillanatban, egy értékeit vesztett, süllyedő európai hajón vagyunk beteg utasok. Ez tarthatatlan. Előbb le kell szállni a hajóról, utána gyógyítani kell a betegségeinket. Az EU-ba Magyarországot ugyanis nem felvették, hogy fejlődni tudjon, hanem gyarmatosították, hogy kihasználják az olcsó munkaerejét és elvegyék a piacaikat. A nyugati cégek és bankok most a keletről, tőlünk kiszivattyúzott profitból próbálják tartani a saját rendszereiket. És ez csupán a gazdasági része. Az Unió szellemi, lelki értelemben sem hozott jót. A kommunizmus értékellenessége után most a kapitalizmus értéktelenségét éljük. Személy szerint én tradicionális gondolatokat vallok, vagyis hiszem, hogy Európának vissza kell találnia a saját gyökereihez és más tradicionális kultúrákkal, amelyek már csak keleten vannak, rendezni kell a kapcsolatát.

- Magyarországon és Európában a Jobbikot szélsőjobboldali politikai pártnak titulálják. Egyetért Ön ezzel az elnevezéssel, vagy van valami más szemlélete, ami szerint nem lehet klasszikus értelemben vett "jobb" vagy "bal" oldalról beszélni?

- Amennyiben a modernitást, amely a reneszánsztól a felvilágosodáson át a globális kapitalizmusig terjed, azonosítjuk a baloldallal, akkor mindenképpen jobboldaliak vagyunk. De a jelenlegi politológia jobb- és baloldali koordinátái között engem és a pártomat lehetetlen elhelyezni. Leghelyesebb, ha azt mondjuk, hogy a Jobbik egy nemzeti radikális párt, amely nem soviniszta, amely az egyetemes emberi értékek talapzatáról száll szembe a globális kapitalizmussal, és annak három fő reprezentánsával, az USA-val, az EU-val és Izraellel.

- Az euroszkepticizmus nagyon különböző az Európai Unióban. Tudna kérem említeni néhány, Magyarországot és a szomszédos országokat érintő ügyet ezzel a témával kapcsolatban? Az euroatlantista stratégiának mi a szerepe ebben a folyamatban?

- Az EU elutasítottsága éppen most lett nagyon hazánkban, mint a támogatottsága. A 90-es években hihetetlen agymosás folyt Magyarországon, így az emberek többsége azt hitte, hogy az jó lesz, hogy annak nincs alternatívája. Mára egyre nagyobb tömegek döbbenek rá, hogy ez nem más, mint átverés. Az Uniónak piac, olcsó munkaerő és szemétlerakó kell. Mennyire naivak voltunk, amikor azt hittük, hogy a nyugat történelmi kompenzációra készül a kelet felé, mert azt a történelem során többször kihasználta és magára hagyta? Ez a környező országokban is így van, de nálunk a legrosszabb a helyzet. A korábbi kormány mindent aláírt, amit az orra elé tett Brüsszel, a mostanit meg csak a saját hatalma érdekli, és ezért magára haragítja az egész Uniót. A közös bennük, hogy egyiknek sincs semmilyen koncepciója. Magyarországon eddig egyedül én mondtam ki: az euroatlantizmust le kell cserélni az eurázsianizmusra.

- A pénzügyi válság befolyásolta ezt a védekező gazdaságpolitikai hangulatot, vagy az általános szempont inkább a civilizációs és az értékrendi tényezők? Mekkora szerepet játszanak a civil szervezetek és a külső befolyás az egész magyar rendszer (területi, nyelvi, kulturális) szétrombolásában, dezintegrációjában?

- A gazdasági válság komoly hatással van a kiábrándulásra természetesen. A helyzet ugyanis felszínre hozta, hogy az EU nem az egész közösség, hanem a nyugati nagyobb tagállamok - Franciaország, Anglia, Németország - érdekeit képviseli. A különféle külső erők, szervezetek hatásáról is egyre több embernek nyílik fel a szeme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy tudati forradalom zajlik le Magyarországon. Ez persze fájdalmas, mert sok illúzióval kell az embereknek leszámolnia, de elkerülhetetlen, mert a jövőt csak az igazságra és valóságra szabad építeni. Ebből következőleg, ami most a magyar társadalom zavarodottságának látszik, reményeim szerint, kiforrja magát, és egy sokkal öntudatosabb és sokkal tisztább gondolkodású társadalmat hoz létre.

- Ha belülről vizsgáljuk a magyar identitást, megtaláljuk a magyar nemzet eurázsiai gyökereit. Ez a származási ág, ez a vonal mennyire van jelen a politikájában?

- Maximálisan. A magyar egy török eredetű nép, amely az orosz sztyeppéken vált azzá, ami, hogy aztán nyugatra vándorolva államot alapítson a Kárpát-medencében. A nyugati integrációnk évszázados, de a keleti eredetünket soha nem felejtettük el és soha nem is tudták kiirtani belőlünk. Ez a kettőség sokszor hátrányunk volt, most úgy érzem, hogy az előnyünkre válhat.

- Apropó, milyen a jelenlegi kapcsolatuk Oroszországgal geopolitikai értelemben?

- A Jobbik antikommunista párt, mégis mi vetettük fel Magyarországon először érdemben, hogy az orosz kapcsolatokat rendezni kell végre. Nem csak diplomáciai szövegek szintjén, hanem a valóságban is. Amikor a grúz konfliktus volt, és a teljes magyar elit az amerikaiak kedvére beszélt, mi jeleztük, hogy a kérdés egyáltalán nem erről szól. Amikor Orbán Viktor még 2009-ben, ellenzékben sértett üzeneteket küldött Oroszország felé, már jeleztük, hogy hatalmas hibát követ el. Nekem személy szerint több itt lévő orosz diplomatával van jó kapcsolatom, és nagyon örülök, hogy az orosz nagykövetség mindig képviselteti magát az éveleji Kongresszusunkon. Oroszország az én külpolitikai terveimben Magyarországnak - Németország és Törökország mellett - a legfontosabb politikai-gazdasági szövetségese, partnere.

- Ha a globális folyamatokról beszélünk, mi az Ön álláspontja és előrejelzése a közelgő eseményekkel kapcsolatban? Mennyi ideig lesz még az Egyesült Államok szuperhatalom? Milyen jövőt jósol az EU-nak és az eurázsiai integráció hogyan fog végbemenni?

- Nehéz kérdés. Az biztos, hogy az agónia elkezdődött és új világrendnek kell épülnie. A BRICS országok egyértelműen ebbe az irányba mutató szövetsége jelzi, hogy az USA és az EU ideje lejárt. A legszerencsésebb az lenne, ha ezt ők maguk is belátnák, mert így talán elkerülhetőek a nagyobb konfliktusok, és az átalakulás békés lehet. Az eurázsiai együttműködés kereteit illetően nem látom még a konkrét lehetőséget, mert előbb le kell fektetni azt az értékrendet és abból fakadóan azt a stratégiát, amely a legszélesebb kör számára lehet vonzó. Ez most a feladat, és ebben Magyarországon egyedül a Jobbik hajlandó tenni. A többiek mind atlantisták, és azok is maradnak, amíg át nem lép rajtuk a történelem.

- Köszönöm Vona úr az interjút.

- Köszönöm a lehetőséget.

Geopolitica.ru - alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 augusztus