Őstörténeti intézet felállítását javasolja a Jobbik

2013-07-15 10:14

A Jobbik az MTA Történettudományi Intézetének állami támogatásnak megvonását javasolja, ugyanis hosszú évek óta képtelenek őstörténetünk paradigmaváltására – mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A politikus ehelyett egy új őstörténeti intézet létrehozását javasolta, ez szerinte megfelelő keretet jelenthetne az érdemi vitákra és a kutatásokra.

Novák Előd emlékeztetett arra, hogy az eredeti elképzelések szerint minden év októberének első szombatját a finnugor rokon népek napjává nyilvánította volna az Országgyűlés. Némi eredményként értékeli, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnökének javaslatára végül a finnugor nyelvrokon népek elnevezést használták. A képviselő ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánytöbbség a turáni rokon népek napjáról szóló határozati javaslatukat viszont lesöpörte az asztalról, azt még tárgysorozatba sem voltak hajlandóak venni.

Novák Előd kiemelte: Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, ugyan ígéretet tett arra, hogy genetikai vizsgálatokkal is kutatni fogják a magyarok eredetét, de egyelőre ez még nem valósult meg, pedig e kutatások megcáfolhatatlan bizonyítékokat nyújthatnának őstörténetünkről.

A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy nem készülnek történelmi témájú filmek Magyarországon. Példaként említette a 907-ben megvívott pozsonyi csatát, melyről véleménye szerint kiváló filmet lehetne forgatni, emellett állami megemlékezések sincsenek e korszakról. Álláspontja szerint óriási társadalmi érdeklődés van a valódi őstörténet iránt, amelyre csak a Kurultáj és az Ősök napja eseményei keretében emlékeznek.

Mint ismert, idén nyáron, augusztusban Bugacon, kerül megrendezésre a II. Ősök Napja, mely a magyar nemzet valós hagyományainak megőrzését szolgálja.  Ez a nagyszabású rendezvény semmilyen állami támogatásban nem részesült – hangsúlyozta képviselő . A Jobbik viszont lehetőségeihez képest igyekszik minden segítséget és támogatást megadni a rendezvény lebonyolításához.

alfahir.hu - jobbik.hu