Híreink

Őstörténeti intézet felállítását javasolja a Jobbik

2013-07-15 10:14
-A +A

A Jobbik az MTA Történettudományi Intézetének állami támogatásnak megvonását javasolja, ugyanis hosszú évek óta képtelenek őstörténetünk paradigmaváltására – mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A politikus ehelyett egy új őstörténeti intézet létrehozását javasolta, ez szerinte megfelelő keretet jelenthetne az érdemi vitákra és a kutatásokra.

Novák Előd emlékeztetett arra, hogy az eredeti elképzelések szerint minden év októberének első szombatját a finnugor rokon népek napjává nyilvánította volna az Országgyűlés. Némi eredményként értékeli, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnökének javaslatára végül a finnugor nyelvrokon népek elnevezést használták. A képviselő ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánytöbbség a turáni rokon népek napjáról szóló határozati javaslatukat viszont lesöpörte az asztalról, azt még tárgysorozatba sem voltak hajlandóak venni.

Novák Előd kiemelte: Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, ugyan ígéretet tett arra, hogy genetikai vizsgálatokkal is kutatni fogják a magyarok eredetét, de egyelőre ez még nem valósult meg, pedig e kutatások megcáfolhatatlan bizonyítékokat nyújthatnának őstörténetünkről.

A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy nem készülnek történelmi témájú filmek Magyarországon. Példaként említette a 907-ben megvívott pozsonyi csatát, melyről véleménye szerint kiváló filmet lehetne forgatni, emellett állami megemlékezések sincsenek e korszakról. Álláspontja szerint óriási társadalmi érdeklődés van a valódi őstörténet iránt, amelyre csak a Kurultáj és az Ősök napja eseményei keretében emlékeznek.

Mint ismert, idén nyáron, augusztusban Bugacon, kerül megrendezésre a II. Ősök Napja, mely a magyar nemzet valós hagyományainak megőrzését szolgálja.  Ez a nagyszabású rendezvény semmilyen állami támogatásban nem részesült – hangsúlyozta képviselő . A Jobbik viszont lehetőségeihez képest igyekszik minden segítséget és támogatást megadni a rendezvény lebonyolításához.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


A pártelnök hangsúlyozta, ma Magyarországon nem a holokauszt, hanem a kommunizmus bűneinek relativizálása jelent társada
A jövő a múltban gyökeredzik, s a kollektív emlékezetbe ültetett események meghatározzák a nemzedékek identitását.
A 907-es dicsőséges pozsonyi csatáról tartott érdekfeszítő előadást Sashalmi-Fekete Tamás történész hétfőn Székelyudvarh

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Az utóbbi években kibontakozott „lakhatási kataklizma” nemcsak, hogy megoldatlan maradt, de igazából gazdája sincs ennek a problémának.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 január