Ózd: 2018 első választása

2014-11-13 12:15

Pörzse Sándor. Ózd, a csodák csodája

A Jobbik történelmet írt vasárnap este, még soha nem volt ilyen önkormányzati választáson, hogy egy frissen megválasztott polgármestert a tömeg a vállán vigyen a városházára. Csodálatos volt, nagyon vágytunk erre. Kellett a lelkünknek, mert újra ünnepelni akartunk, kellett a hitünknek a sok félsiker után, és kellett a harci szellemünknek is, hogy bizonyítva lássuk, ha odaállunk keményen, mindent és mindenkit le tudunk győzni. És így fogjuk visszaszerezni Magyarországot a magyarok számára.

Vona Gábor: Ózd és Recsk: ez itt és most nem politika, ez már a történelem

Az első mondat, ami eszembe jutott a két eredmény hallatán, hogy ez itt és most nem politika, ez már a történelem. (…) A második mondat, ami az eszembe jutott, hogy ez a mai nap nem a 2014-es választások utolsó, hanem már a 2018-as választások első csatája volt. (…) A harmadik gondolatom pedig az volt, hogy ma megmutattuk magunknak és mindenkinek a győzelem, a kormányváltás receptjét.

Történelmi siker

Talán most már a Fidesz is bánja a megismételt önkormányzati választást Ózdon, ugyanis ha a nagyobbik kormánypárt nem követeli ki az újrázást, akkor most a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid nem mért volna megsemmisítő vereséget a Fidesz polgármesterjelöltjére, Fürjes Pálra. Október 12-én Janiczak Dávid csupán 66 szavazattal épphogy nyert, most, november 9-én, 5223-mal kapott több szavazatot, ezáltal elsöprő győzelmet aratott.

Valaki hazudik

Hetek óta az amerikai kitiltási botránytól hangos a sajtó, és mindeddig csak egy dolog mondható egész biztosnak az ügyben: valaki hazudik. Az átlag hírfogyasztó csak kapkodja a fejét ide-oda, hogy ki mit, mikor, miért, de egyre jobban kirajzolódni látszik a kép: amellett, hogy a balliberális oldalra hosszú évek óta áramlik a pénz Amerikából, a kormány is igyekezett lakmározni a „szövetséges” mézes bödönéből, ezúttal túl mohón.

Ukrajna már soha nem lesz a régi

Ukrajna már soha nem lesz olyan, mint amilyen az elmúlt 23 évben volt. Ukrajna „területi integritása”, amit a Nyugat és sajnos a hivatalos magyar diplomácia is szolgalelkűen mantráz, már csak egy illúzió – nyilatkozta a Bar!kádnak Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, aki megfigyelőként vett részt a délkelet-ukrajnai választásokon.

Egy agyban az ellenséggel

November van. Korán sötétedik, hidegek a napok. Ősszel, télen nemcsak az időjárás nélkülözi a napfényt, hanem mi, emberek is hajlamosabbak vagyunk a befelé fordulásra, a melankóliára. Márciusban azonban új erőre kapunk, s az első csiklandozó fénysugarakkal együtt vetjük bele magunkat az újjászületést ígérő tavaszba. Már aki. Napjainkban ugyanis egyre többen szenvednek tartós lehangoltságtól, kijelenthetjük: népbetegséggé vált a depresszió. Az a letargikus, egyhangúságot, szomorúságot jelentő állapot, amelyből a szenvedő nem lát kiutat, az életét sivárnak és kilátástalannak érzi, nem tud örülni semminek. A betegség kiterjedtségét jól jelzi, hogy már világnapja is van: január 23-a.

Hepatitis a szendrői iskolában

Határtalanul!

A kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola beszámol a Bar!kád olvasóinak a Határtalanul pályázat révén megvalósult tanulmányi kirándulásáról.

Fegyelem, figyelem, kitartás

A kyokushin által elsajátítható képességek, fejleszthető tulajdonságok a mindennapi életben is az ember hasznára válnak. Vagy a hétköznapi életben nincs szükségünk kitartásra, figyelemre vagy fegyelemre? Dehogynem, és ezek mind olyan erények, amiket edzéseken a gyerekekkel együtt gyakorolunk – nyilatkozta a Bar!kádnak Horváth László, a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn működő karateklub mestere. A sportember szerint munka nélkül hosszú távú siker nem érhető el, s meggyőződése, hogy azokat a közösségeket, amelyek a munka tiszteletét, illetve a hagyományos értékeket vallják, helyi és országos szinten is meg kell becsülni.

Nyáry Lőrinc, avagy egy elfeledett hős

1552-ben az Oszmán–Török Birodalom uralkodójának, Szulejmán szultánnak a parancsára két irányból nagy erejű támadás érte hazánkat. A hadjárat eredményeképpen fontos végvárak kerültek a törökök kezébe, melyek birtoklásáért a legtöbb esetben komoly küzdelmet kellett folytatniuk a hódítóknak. Ugyan ezen ostromok közé Szolnok várának bevételét nem sorolhatjuk, mégis meg kell emlékezni a vár méltatlanul elfeledett kapitányáról, Nyáry Lőrincről, aki az utolsó pillanatokban mindössze 50 katonájával védte a kulcsfontosságú erődöt. Részben ennek köszönhetően a töröknek kevés ideje maradt az utolsó célpont, Eger elfoglalására, amely Dobó István hősies helytállásának köszönhetően magyar kézen maradhatott.

Emléktúra Uzsokra

Beregbárdos csendes kis ruszin falu a Latorca legfelső szakasza mentén, a Róna-havas és a Vereckei-Beszkidek közti katlanban. Már réges-rég kinéztük magunknak a térképen, és lám, most a Róna-havasról leereszkedvén itt ülünk a falu vegyesboltjában, ami ugye errefelé egyben kocsma is. Fel is tankolunk a következő napokra: számunkra ismeretlen, cirill betűs csoki, pótzokni, pálinka híján vodka és némi sör kerül a pénztáros néni elé, aki egy mechanikus számolóeszközön kiszámol egy valószínűtlenül alacsony összeget, amit gyorsan kifizetünk, még mielőtt újra számolni kezd a „szorobánján”. Az indulás előtt azért gyorsan leszalad a helyiekkel egy cukorpálinka, amit akár ki is hagyhattunk volna, de akkor ki mutatta volna meg az utat az Orosz-út-hágó felé?

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy ahttp://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

jobbik.hu