Híreink

Ózdon helyi cég gyártja a maszkokat, amit az önkormányzati alkalmazottaknak oszt ki a polgármester

2020-03-19 12:20
-A +A
"A készlethiány továbbra is fennáll"
 
-írta Facebook-oldalán Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, aki a koronavírus-járvány megfékezése érdekében próbál minél több maszkot felhajtani az önkormányzati alkalmazottak számára. 
 
A városvezető tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal dolgozói, valamint a szociális szféra alkalmazottai első körben kapták meg a beszerzett védőmaszkokat. A csütörtökön kézhez kapott 500 darab új maszkot pedig a közmunkások és a taxisok között osztották szét.
 
Janiczak úgy véli, utóbbiaknak azért fontos adni, mert a taxisoknak nincs főnökük, nincs fenntartójuk, de nap mint nap rengeteg emberrel találkoznak, így az elsők közt kellett gondoskodni arról, hogy ők se legyenek terjesztők. A következő körben az önkormányzati cégekhez jutnak el a védőmaszkok, amiket egy ózdi cég gyárt.
"A hétvégén jelezte felénk egy ózdi cég, hogy képes maszkokat gyártani, így rögtön berendeltünk annyit, amennyi az önkormányzati rendszernek szükséges, 1500 darabot" 
- mondta el lapunknak a polgármester, hozzátéve, hogy a cég alapanyaghiánya miatt sajnos csak részletekben kapják meg a kért mennyiséget. 500 darabot kaptak kedden, további 500-at csütörtökön, a megrendelés fennmaradó része pedig a jövő hétre várható. Mivel sok helyen olvasni, hogy a maszkokat csak 1-2 napig lehet használni, megkérdeztük hogy várható-e további rendelés a későbbiekben. Kiderült azonban, hogy a védőfelszerelés nem az eldobható kategóriába tartozik,
"a maszkok moshatóak, tehát, ha felforralják, akkor tudják őket fertőtleníteni és tovább használni."
Janiczak a jelenlegi járványhelyzetben a polgármesterek legfontosabb feladatának a védekezést, valamint a hatósági házi karanténban lévők ellátását jelölte meg. Ózd ennek érdekében már be is rendelt készétel konzerveket, hogy amennyiben a házi karanténban lévők igénylik, ki tudják osztani közöttük.
"A szabályozás szerint ide adhatnák a pénzt, amiből elmehetnénk bevásárolni, de hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, mi a költségvetésből csoportosítottunk át egyelőre 3 millió forintot élelmiszerre."
A városvezető hozzátette, hogy eddig azonban még nem igényelte senki a segítséget, mivel "a jogi szabályozást sikerült úgy megalkotni, hogy míg a hatósági házi karanténban lévő személyek nem, de a velük egy háztartásban élők szabadon kijárhatnak és teszik is", így a bevásárlást is egyelőre megoldják maguknak.
 
 
Van ahol komolyan veszik, van a hol nem
 
Nem csak Ózdon okoz gondot a járvány megfékezésére alkalmas eszközök beszerzése, a legtöbb város polgármestere akadályokba ütközik, ha védőfelszerelésekkel szeretné segíteni a lakosságot. 
 
Balatonalmádi vezetője, Kepli Lajos szintén beszerzési nehézségekről számolt be. A balatoni városnak nagy küzdelmek árán sikerült 100 maszkhoz és 120 liter kézfertőtlenítő folyadékhoz hozzájutnia a napokban. 
 
Persze van olyan vezető is, akit nem ijesztett meg a koronavírus és az iskolabezárások ellenére még összeterelte a diákokat egy március 15-i megemlékezésre. Ludas község fideszes polgármestere, Vargáné Csengeri Mónika nem csak a koszorúzás közben találta helyesnek, hogy a gyerekek fogják egymás kezét, de miközben sorstársai védőmaszkokat és kézfertőtlenítőt próbálnak szerezni alkalmazottaiknak, addig ő hivatali munkatársaival egy 90 éves idős hölgyet látogatott meg, hogy személyesen átadjon egy Orbn Viktor által is aláírt emléklapot.
 
alfahir.hu
 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július