Plakátrongálás kontra hivatali vesztegetés?

2020-04-05 11:29
Tudják, a mentelmi jog minden országgyűlési képviselőt megillet. Egy képviselő erről nem mondhat le, büntető- vagy szabálysértési eljárás is csak akkor indulhat ellene, ha a mentelmi jogát felfüggesztik. Egy országgyűlési képviselőt letartóztatni vagy őrizetbe venni csak akkor lehet, ha éppen tetten érik valamiben, valahol. A mentelmi jog azért van, hogy a képviselők zavartalanul tudják végezni a munkájukat. Ha az Országgyűlés megszavazza, akkor ez a mentelmi jog felfüggeszthető. A felfüggesztésről az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága tárgyal, aztán pedig javaslattal él a parlament felé, amely testület – legalábbis az eddigi gyakorlat szerint - helyben is hagyja a döntést. Az a bevett szokás, hogy az úgynevezett magánvádas eljárásoknál nem adja ki a képviselőt az Országgyűlés, mint ahogyan történt is még idén március 9-én, nevezetesen Kocsis Máté fideszes frakcióvezető rágalmazási feljelentése kapcsán. (https://www.parlament.hu/irom41/09564/09564.pdf)

Most azonban egészen más a helyzet, hiszen a szintén fideszes Boldog István ügyében nem rágalmazásról van szó, hanem hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoztak ellene és társai ellen. Polt Péter legfőbb ügyész már a nyomozás eredményeként tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Boldog István mentelmi jogának felfüggesztésére, ami tulajdonképpen várható volt az események alakulását látva.

Tett ugyanakkor egy másik ügyben is indítványt Polt Péter. Talán éppen azért, hogy a választók ne csámcsogjanak olyan sokat a fideszes politikus viselt dolgain, és talán azért is, hogy a botrányt mérsékeljék?! A rongálás vétsége miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként a jobbikos Kálló Gergely országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését is kéri. Ahogy kell, újonc képviselőtársam bűnét közölte is az ügyészség: Budapest közterületein 18 darab hirdetőoszlopra, valamint nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró spray-vel megrongált, és ezzel pontosan 284.480 forintnyi kárt okozott az EP-kampány alatt. (Csak megjegyzem, hogy ugyanez a cselekmény fideszes aktivisták részéről az országgyűlési kampányban a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába tartozott…)

Természetesen a kormánypropagandisták körében az utóbbi lett a szenzáció, nem a hivatali vesztegetéssel meggyanúsított Boldog István ügye. Súlyos milliók kontra nem egészen 300 ezer forint. Kettős mérce? Az. Szerintem az. Nézzük, hogy Boldoggal kapcsolatosan mit is ír közleményében az ügyészség? Szó szerint ezt: „a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el. A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült. Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.”

És bizony az ügyben felmerültek bizonyítékok is, amelyek alapján megtette az indítványt Polt Péter. (http://ugyeszseg.hu/inditvany-boldog-istvan-orszaggyulesi-kepviselo-ment...)

Nézzük meg, hogy itt mennyiről is van szó! Nos, nem 284 ezer 480 forintnyi kárról van szó, hanem nagyságrendekkel többről. Egy kis emlékeztető az egyik Boldog Istvánhoz közeli cég, a Profiter Machine KFt által megnyert pályázatokból:

1. Mezőtúr, belvízelvezetés – 197 millió forint
2. Mezőtúr, városháza környékének fejlesztése – 135 millió forint
3. Kunszentmárton, Ipari Park fejlesztése – 155 millió forint
4. Kunszentmárton, Zöld Város projekt – 243 millió forint
5. Csépa, földút stabilizáció – 50 millió forint
6. Kétpó, Történelmi Magyarország Emlékhely – 62 millió forint
7. Kétpó, Általános Iskola felújítása – 102 millió forint
8. Kétpó, csapadékvíz-elvezetés – 175 millió forint
9. Cserkeszőlő, dűlőutak felújítása – 94 millió forint
10. Tiszakürt, községháza, energetikai korszerűsítés – 50 millió forint
11. Szelevény, önkormányzati hivatal korszerűsítése – 29 millió forint
12. Szelevény, kiállítóterek felújítása – 45 millió forint

Segítek összeadni is: ez összesen:1 milliárd 337 millió forint. Alig több, mint 284 ezer 480, ugye?! És ez csak egy cég a sok közül, amelyik ennyi pénzt kapott, hiszen volt több is. És most már van bizonyíték is.

A két ügy tehát csak úgy kapcsolható össze, hogy két országgyűlési képviselőről van szó. Egy fideszesről és egy ellenzékiről. Kimondom:  gyakorlatilag Kálló Gergely ügyét fedősztoriként, elterelésként, egy kommunikációs összemosási kísérletként vetették be néhány órával később a sajtóban, pedig a közlemények gyakorlatilag egy időben jelentek meg.

Az Origo.hu nevű kormányzati hazugságportál pedig még egy ki nem kényszerített hibába is beleszaladt, amikor a Kálló Gergelyről szóló írásának a végén „elrettentésül” leírta, hogy „Kálló korábban közeli kapcsolatban állt a Betyársereggel, és a szervezet vezetőivel.” Nyilván nem tudták, hogy Boldog István falujának, Kétpónak az egyik rendezvényén, az Alföldi Betyárétel Főző Fesztiválon rendszeresen megjelenik a Betyársereg, tehát a fideszes képviselő biztosan közelebbi viszonyban lehet velük (róla azonban elfelejtkeztek megemlékezni).

Ismétlem a végén: a mentelmi jog minden képviselőt megillet, és azt a célt szolgálja, hogy a képviselő zavartalanul tudja végezni a munkáját. Ha azonban átlépik a törvényi kereteket, akkor felelnie kell Kálló Gergelynek és Boldog Istvánnak is. Utóbbinak sokkal több mindenért.

országgyűlési képviselő

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

2020 május