A politikusi családtagok nyilvános vagyonnyilatkozata lenne a „nulladik lépés” a korrupció elleni küzdelemben

2020-02-03 15:00

A Jobbik képviselői „nem sunyiskodnak”, nem rejtegetik a vagyont, ezért a korábbi szokásoknak megfelelően nyilvánosságra hozzák családtagjaik vagyonnyilatkozatait is az ellenzéki erő honlapján – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Csányi Tamás, a párt országgyűlési képviselője. A politikus azt mondta, céljuk, hogy „az országot kivezessék abból a kátyúból, amibe a 2010 előtti kormányok taszították, a 2010 utáni kormányok beragasztották”.

Csányi úgy véli, a vagyonnyilatkozatok kérdése fontos ügy, és kellene, hogy sokakat érdekeljen, mert ez a nulladik lépés a korrupció elleni küzdelemben.

Emlékeztetett, a média minden évben felkap egy-két esetet, amin sokan joggal felháborodnak, ugyanakkor pár nap után „a kedélyek csillapodnak, az anomáliák elfelejtődnek”.

A honatya több példát is említett arra, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer nem jól működik.

Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök „egy fillérig felélte amúgy sem túl nagy összegű megtakarítását”, ajándékokat, ingyenes juttatásokat pedig nem tüntet fel, pedig mint Csányi szerint közismert, oligarcha barátainak magánrepülőgépeivel rendszeresen látogat el külföldi labdarúgó mérkőzésekre, amin a kormányfő nem is kíván változtatni – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Csányi második példája Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vagyonbevallása volt, holott „róla az vált közismertté, hogy rendszeresen és előszeretettel fogad el nagy értékű vadászatokat különféle gazdasági szereplőktől”.
Az ellenzéki politikus úgy vélte, ezek az ajándékok, juttatások alkalmasak arra, hogy felvessék a korrupció gyanúját.

A jobbikos képviselő legnagyobb meglepetésnek Rogán Antal vagyonnyilatkozatát nevezte, akinek megtakarításai a 2018 végi 39 millióról 809 millióra duzzadtak.

Miből? – tette fel a kérdést Csányi, mivel szerinte a vagyonnyilatkozatból erre nem lehet választ kapni.

A politikus a propagandaminiszter esetében kis magyar abszurdnak nevezte, hogy nem az összegen, hanem az őszinteségen lepődünk meg.

Az ellenzéki képviselő szerint ezek a példák alátámasztják, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerrel foglalkozni kell, mert minden évben bebizonyosodik, hogy ebben a formában nem alkalmas arra a szerepre, ami miatt létrejött: a képviselők vagyoni helyzetének nyomon követése és átláthatósága.

Csányi felvetette, pártja szigorítana a szabályokon, aminek része lenne, hogy a képviselők és családtagjaik vagyonosodási eljáráson esnének át minden ciklus megkezdésekor és a ciklus végén is. Ugyancsak a szigorítás eleme lenne, hogy ha a képviselő módosítja már leadott vagyonnyilatkozatát, az automatikusan vagyonnyilatkozati eljárást vonjon maga után, hogy kiderüljön, milyen indíttatásból módosította a dokumentumot.

Az ellenzéki politikus felszólította a képviselőtársait, kövessék a Jobbik példáját, hozzák nyilvánosságra a hozzátartozók vagyonnyilatkozatait.

Hiszen akinek nincs takargatnivalója, annak ez nem okozhat nehézséget – tette hozzá. Üdítő kivételnek nevezte, hogy az LMP képviselői csatlakoztak a kezdeményezéshez, és megtették ezt a lépést. Csányi úgy vélte, ez hozzájárul a közélet megtisztításához, transzparenssé tételéhez.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a kiemelt közszereplő politikusok nem választott tisztségviselő, nem közszereplő családtagjainak a közszereplésből származó áldások mellett annak súlyát is kell, hogy viseljék.
Szerinte ez egy vállalható plusz lépés lenne.

alfahir.hu - jobbik.hu

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

2020 május