Híreink

Polt Péter elé került a több millió palack megsemmisített Tokaji bor ügye

2020-02-02 08:49
-A +A
 
A Jobbik a Legfőbb Ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult az Alfahír cikke után, amiben bemutattuk, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál nagyüzemben és szisztematikusan semmisítik meg a Tokaji borokat - ezt jelentette be az ügyészég előtt tartott közös sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei politikusa. 
 
Magyar Zoltán brutálisnak, felesleges pazarlásnak és példátlannak nevezte azt, ami a Grand Tokaj szegi pincéjében zajlik. A Jobbik agrár szakpolitikusának becslése szerint az elmúlt fél évben több millió palack Tokaji bort semmisítettek meg.
 
Hangsúlyozta azt is, hogy semmilyen szakmai indok nem volt erre, hiszen még a cég dolgozóinak saját bevallása szerint sincs semmiféle minőségi probléma a Tokaji borokkal. Így továbbra sem lehet tudni, mi lehetett a mérhetetlen pusztítás oka - tette hozzá.
 
A képviselő súlyosbító körülménynek nevezte, hogy az UNESCO világörökség részét képző területen működő borászatról van szó, ami ráadásul hungarikumnak minősülő terméket állít elő. 
 
Eddigi információink szerint szélvédőmosó folyadékként végzik a Tokaji borok egy külsős cég által - mondta el.
 
Magyar Zoltán ezért hangsúlyozta, az ügyészségnél és az ÁSZ-nál is bejelentést tesznek, és az érintett hatóságoknál kezdeményezik, azonnal vizsgálják meg, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál mi történik. Lapunk érdeklődésére a politikus közölte, az ügyészséget azért keresték meg, mert azt feltételezik, hogy a borok megsemmisítésével btk-ba ütköző cselekményeket követhettek el, az ÁSZ-t pedig azért, mert állami tulajdonról van szó, és hűtlen kezelést gyanítanak. 
 
Magyar optimista: Polték átvették
 
Az Alfahírt utólag arról tájékoztatta Magyar Zoltán, hogy a bejelentésüket Polt Péter legfőbb ügyész titkársága átvette. A politikus optimistán nyilatkozott, mint mondta, olyan bizonyítékokat csatoltak a levélhez, ami alapján egy jogállamban meg kell indítani az érdemi vizsgálatot. 
 
"Jelen pillanatban Tokaj-Hegyalján folyamatosan üvegcsörgés közepette telnek a napok" - kezdte a tarcali illetőségű Bíró László, és ő is kiemelte, hogy "a finom Tokaji nedűvel" feltöltött palackokat válogatás nélkül öntik ki 1 köbméteres IBC tartályokba.
 
"Ne beszéljünk félre! Itt nem szellőztetés, nem újrapalackozás van" - fogalmazott a politikus, aki szerint egyértelmű, megsemmisítés zajlik.
 
"Jól látják, jól hallják, a Tokai Szamorodniból, és azokból a hungarikumokból, amit az utóbbi időszakban megtermeltek Tokaj-Hegyalján, semmi más nem marad, csak az, amit szétkennünk a téli időszakban a szélvédőnkön" - tette még hozzá. 
 
Bíró László egyébként felhozta azt is, hogy Tokaj-Hegyalját eddig is "borzasztóan sújtotta" a kormány térségre kivezetett gazdasági rendszere: példaként felhozta, hogy a hozamkorlátozás eredményeként a zárt borvidéken gazdálkodók négyzetméterenként 70 dekagramm szőlőt adhatnak le.
 
Tegnapi cikkünkben is megírtuk, hogy kerestük a Grand Tokajt, azonban nem válaszoltak a kérdéseinkre. Természetesen a céget ma is megkeressük, de Magyar Zoltán országgyűlési képviselőként maga is időpontot kért a mai napon az állami tulajdonú cégtől, hogy a helyszínen vizsgálódhasson. 
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május