Polt Péter elé került a több millió palack megsemmisített Tokaji bor ügye

2020-02-02 08:49

A Jobbik a Legfőbb Ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult az Alfahír cikke után, amiben bemutattuk, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál nagyüzemben és szisztematikusan semmisítik meg a Tokaji borokat - ezt jelentette be az ügyészég előtt tartott közös sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei politikusa.

Magyar Zoltán brutálisnak, felesleges pazarlásnak és példátlannak nevezte azt, ami a Grand Tokaj szegi pincéjében zajlik. A Jobbik agrár szakpolitikusának becslése szerint az elmúlt fél évben több millió palack Tokaji bort semmisítettek meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy semmilyen szakmai indok nem volt erre, hiszen még a cég dolgozóinak saját bevallása szerint sincs semmiféle minőségi probléma a Tokaji borokkal. Így továbbra sem lehet tudni, mi lehetett a mérhetetlen pusztítás oka - tette hozzá.

A képviselő súlyosbító körülménynek nevezte, hogy az UNESCO világörökség részét képző területen működő borászatról van szó, ami ráadásul hungarikumnak minősülő terméket állít elő.

Eddigi információink szerint szélvédőmosó folyadékként végzik a Tokaji borok egy külsős cég által - mondta el.

Magyar Zoltán ezért hangsúlyozta, az ügyészségnél és az ÁSZ-nál is bejelentést tesznek, és az érintett hatóságoknál kezdeményezik, azonnal vizsgálják meg, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál mi történik. Lapunk érdeklődésére a politikus közölte, az ügyészséget azért keresték meg, mert azt feltételezik, hogy a borok megsemmisítésével btk-ba ütköző cselekményeket követhettek el, az ÁSZ-t pedig azért, mert állami tulajdonról van szó, és hűtlen kezelést gyanítanak.

Magyar optimista: Polték átvették

Az Alfahírt utólag arról tájékoztatta Magyar Zoltán, hogy a bejelentésüket Polt Péter legfőbb ügyész titkársága átvette. A politikus optimistán nyilatkozott, mint mondta, olyan bizonyítékokat csatoltak a levélhez, ami alapján egy jogállamban meg kell indítani az érdemi vizsgálatot.

"Jelen pillanatban Tokaj-Hegyalján folyamatosan üvegcsörgés közepette telnek a napok" - kezdte a tarcali illetőségű Bíró László, és ő is kiemelte, hogy "a finom Tokaji nedűvel" feltöltött palackokat válogatás nélkül öntik ki 1 köbméteres IBC tartályokba.

"Ne beszéljünk félre! Itt nem szellőztetés, nem újrapalackozás van" - fogalmazott a politikus, aki szerint egyértelmű, megsemmisítés zajlik.

"Jól látják, jól hallják, a Tokai Szamorodniból, és azokból a hungarikumokból, amit az utóbbi időszakban megtermeltek Tokaj-Hegyalján, semmi más nem marad, csak az, amit szétkennünk a téli időszakban a szélvédőnkön" - tette még hozzá.

Bíró László egyébként felhozta azt is, hogy Tokaj-Hegyalját eddig is "borzasztóan sújtotta" a kormány térségre kivezetett gazdasági rendszere: példaként felhozta, hogy a hozamkorlátozás eredményeként a zárt borvidéken gazdálkodók négyzetméterenként 70 dekagramm szőlőt adhatnak le.

Tegnapi cikkünkben is megírtuk, hogy kerestük a Grand Tokajt, azonban nem válaszoltak a kérdéseinkre. Természetesen a céget ma is megkeressük, de Magyar Zoltán országgyűlési képviselőként maga is időpontot kért a mai napon az állami tulajdonú cégtől, hogy a helyszínen vizsgálódhasson.

alfahir.hu - jobbik.hu

Már most számos következménye és még több tanulsága van az egész világot hetek óta foglalkoztató koronavírus-járványnak.

2020 február