Rabszolgának nézi a munkavállalókat a Fidesz

2018-11-23 12:59

Mint arról portálunk is beszámolt, 400 órára növelné a cégek éves túlórakeretét a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos. A javaslat óriási felháborodást váltott ki, több szakszervezet is tiltakozását fejezte ki.

"Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselők gondoltak egyet, és úgy keltek fel kedden, 8 óra pihentető alvás után, hogy miért ne dolgoztassák hülyére a magyarokat, mert ők ezt is megtehetik. Miért maradjon a dolgozónak heti egy pihenőnapja, ha elég neki havi egy is? Miért ne tölthetnének távol családjuktól évi plusz 50 napot a kétkezi munkások?" - kommentálta a javaslatot sajtótájékoztatóján Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus elmondta: a Jobbik felháborodva olvasta a munka törvénykönyvének tervezett módosítását, azon viszont már kevésbé lepődtek meg, hogy Kósáék mindezt önálló képviselői indítványként terjesztették elő, elkerülve ezzel a szükséges szakmai vitákat a munkaadókkal és a szakszervezetekkel.

"Nem lett volna egy olyan épeszű ember sem, aki erre rábólint" - fogalmazott Pintér.

A politikus szerint a javaslat több pontja is dolgozó- és munkavállaló-ellenes lépéseket tartalmaz.  Ismert: a tervezet szerint a munkaórák szabályos számának három év alatt kell kijönnie, de 12 hónap alatt a heti munkaidő nem lehet majd átlagosan több 48 óránál. Pintér úgy véli, mindez csalásokhoz vezethet, és előfordulhat az is, hogy a dolgozókat az egészséges határon túl is túlherhelik.

A túlórák számának növelése heti plusz egy munkanapot jelent, a munkáltató ezzel lehetőséget kapna, hogy minden szombaton behívja a dolgozóját, így egy dolgozó egy év alatt 14 havi munkát is végezhetne, ami elfogadhatatlan.

Pintér úgy véli, a javaslat jogi szempontból is abszurd, lehetetlen a hazai jogrendbe beépíteni, ahogy az uniós előírásokat is durván megsérti.

A Jobbik nemcsak család-, hanem életellenesnek is tartja a tervezett módosítást, ami a gazdasági kivándorlást fogja segíteni.

Emlékezetes: a fideszes magyarázat szerint a dolgozók érdekében módosítanák a törvényt, hogy aki többet akar dolgozni, megtehesse. A Jobbik politikusa szerint nem a munkaórák számát, hanem a munkabéreket kell megemelni: nem a focistákét évi 500 millióra, hanem az ápolókét, orvosokét, pedagógusokét, kétkezi munkásokét.

"Ma már nem az ötvenes éveket írjuk, mikor elvárták azt, hogy a dolgozók ingyen robotoljanak a gazdaságért szombatonként" - jelentette ki.

A Jobbik szakmai egyeztetésekbe kezd a szakszervezetekkel, és az ő javaslataik alapján mindent megtesz azért, hogy a módosítás ne valósulhasson meg.

alfahir.hu - jobbik.hu

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Szávay István Facebook-bejegyzése.
A Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről.

2018 december